PROGRAMMA

AGENDA

PROGRAMMA
DAG TOT DAG

Dans

EAST AFRICAN BOLERO

Rwanda 2021
Choreografie Wesley Ruzibiza

Afrikaanse spiritualiteit en de lichtheid van moderne dans

Wie kent de opzwepende muziek van Ravel’s Bolero niet? De Rwandese choreograaf Wesley Ruzibiza transformeerde de Bolero tot een mythisch Afrikaans scheppingsverhaal. Met behulp van elektronische muziek en traditionele dansen uit Oost-Afrika creëert hij een eigentijdse moderne dans. Met dansers uit Rwanda, Burundi, Tanzania.
AMSTERDAM | FRASCATI
Wo 4 oktober, 19:00 uur
AMSTERDAM | FRASCATI
Do 5 oktober, 19:30 uur

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Vr 6 oktober, 19:30 uur

Performance

AMOUR AMOUR AMOUR

Nederland, Senegal, 2022
Performance Alioune Diagne

Amour overstijgt cultuurverschillen. Een bron van energie die ons oplaadt

Liefde als een spirituele kracht. Liefde als een bron van energie. Liefde die samen kan gaan met scheiding. Het is een spirituele kracht en bron van energie

AMSTERDAM | FRASCATI
wo 4 okt, 20:30 uur

Performance

BLACK PRIVILEGE

Zuid-Afrika, 2018
Choreografie & regie Mamela Nyamza

Het recht van een zwarte vrouw te heersen, af te breken, haar eigen weg te vinden

In Black Privilege richt Nyamza zich op de hypocriete structuur van onze samenleving waarin we elkaar beoordelen op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid en klasse.
AMSTERDAM | FRASCATI
Wo 4 oktober, 21:45 uur
AMSTERDAM | FRASCATI
Do 5 oktober, 21:45 uur

Dans

RISE AND FALL

Tanzania, 2021
Choreografie Sisti Richard Mushi

Rise en Fall herinnert ons eraan dat we samen bijna elke moeilijke situatie om kunnen zetten in magie!

In het duet Rise and Fall volgen we twee dansers op hun reis om hun dromen te verwezenlijken. Met humor laten ze de betekenis van steun zien, het belang om elkaar bij te staan en letterlijk ‘op te heffen’ in de donkerste momenten.

AMSTERDAM | FRASCATI
Wo 4 oktober, 20:30 uur

AMSTERDAM | FRASCATI
Do 5 oktober, 20:30 uur

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Vr 6 oktober, 19:30 uur

Theater

NOM.NOS (deconstructed)

Nederland, 2023
Choreografie Gil de Grid

Dans- en poppentheater geïnspireerd op West-Afrikaanse mythen en rituelen

In Nom.Nos (Noem Ons) gaan de performers op zoek naar hun echte naam. Door gebruik te maken van de scheppingsmythe van de Malinese Dogon-stam probeert Nom.Nos in contact met de voorouders te komen. Het poppenspel van Ulrike Quade brengt een rijke verbeelding teweeg. Zij blazen de ‘Nommo’, wezens die een belangrijke rol spelen in de mythes rond het ontstaan van de Dogon-stam, nieuw leven in.

ROTTERDAM | MAASPODIUM
do 5 okt, 20:15 uur

Theater

THE BLACK CIRCUS OF THE REPUBLIC OF BANTU

Zuid-Afrika, 2022
Regie Princess Rose Zinzi Mhlongo

Een hulde aan de vele Afrikanen wier leven en lichaam werden veranderd in een kijkspektakel voor wit plezier

Wat is het effect van de imperiale en koloniale blik op zwarte lichamen. Is deze blijk nog steeds voelbaar? Een provocerende voorstelling die de beschamende erfenis van etnologische tentoonstellingen die in de 19e eeuw populair waren in de westerse samenleving letterlijk bloot legt.
ROTTERDAM | MAASPODIUM
Za 7 oktober, 19:30 uur
AMSTERDAM | FRASCATI
Zo 8 oktober, 20:00 uur

Dans

AFRIKAN PARTY

Ivoorkust, 2023
Choreografie Supa Rich Kids
Regie Oulouy, Co regie Yemi Osokoya

Een waar dans- en theaterfestijn vol humor, poëzie en levenslust.

Een futuristische ode aan Afrika waarin de diversiteit van Afrikaanse culturen wordt gevierd. Afrikan Party weerspiegelt de rijkheid, veelkleurigheid en veelstemmigheid van het Afrikaanse continent in een mix van urban dance, mime, performance en mode.

AMSTERDAM | FRASCATI
Vr 6 oktober, 19:30 uur

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Za 7 oktober, 19:30 uur
UTRECHT | STADSSCHOUWBURG
Di 10 oktober, 20:30 uur

Dans

DEUS NOS ACUDI

Mozambique, 2022
Choreografie Pak Ndjamena

Er zijn momenten waarop alles zwart is en we niet kunnen zien, we voelen het leven als een diepe droom. Als we wakker worden zijn we een lichaam in een fysieke wereld met tradities, symbolen, rituelen waarin we gevoelens van angst, pijn, vervreemding maar ook van verbondenheid voelen.

Wat zijn onze fysieke en emotionele mogelijkheden om vrijheid en geborgenheid te vinden in een wereld vol met tradities, symbolen, consumptiecultuur en raciale verschillen? Een wereld zoals die is ontstaan uit onze koloniale geschiedenis

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Do 5 oktober, 19:30 uur

AMSTERDAM | FRASCATI
Zo 8 oktober, 21:30 uur

ROTTERDAM | THEATER ZUIDPLEIN
Do 12 oktober, 19:30 uur

UTRECHT | THEATER KIKKER
Za 14 oktober, 20:00 uur

Theater

POURVU QUE LA MASTICATION NE SOIT PAS LONGUE

Guinee, Frankrijk, 2021
Regie Hakim Bah

Een verhaal over Amadou. Migrant uit Guinee. Over vier agenten en 41 kogels.

Met poëtische rapteksten en begeleid door acrobatiek bekritiseert Pourvu que la Mastication ne soit pas longue institutioneel racisme en geweld tegen zwarte mensen. Regisseur Hakim Bah liet zich inspireren door de dood van Amadou Diallo én de opkomst van de Black Lives Matter-beweging.

AMSTERDAM | DE BALIE
Za 14 oktober, 20:30 uur

UTRECHT | THEATER KIKKER
Zo 15 oktober, 20:00 uur
Theater

KOULOUNISATION

Algerije, België, 2022
Concept Salim Djaferi
Regie Laurie Fouvet

Een intiem verhaal, een reportage en historisch onderzoek. Omlijst met humor en symboliek

Acteur Salim Djaferi ging op zoek naar boeken over de Algerijnse oorlog, maar vond er geen. Vastbesloten om de situatie te begrijpen interviewt getuigen en analyseert de semantiek en ideologie rondom het onderwerp en de wijze waarop we woorden en taal gebruiken. In de vorm van een conference traceert hij daarmee de draad van de Frans-Algerijnse geschiedenis.

AMSTERDAM | DE BALIE
Vr 13 oktober, 20:30 uur

UTRECHT | THEATER KIKKER
Za 14 oktober, 21:15 uur
Talkshow

AFROVIBES TALK: LIQUID TRACES

Hoe kan kunst dienen als brug tussen culturen

Verdiep je in de connecties tussen Afrika en zijn diaspora, door middel van vloeibare sporen, dekoloniaal gedachtegoed en kunst & cultuur. Fotograaf Farren van Wyk en kunsthistoricus Christl Wolfram ontrafelen de verweven verhalen die continenten en eeuwen omspannen en onderzoeken gedeelde geschiedenissen en identiteit door middel van artistieke expressie. Laten we ontdekken hoe kunst dient als brug tussen culturen en kom bij ons voor een verhelderende discussie die de diversiteit binnen deze wortels viert. Sprekers zijn Farren van Wyk, Christl Wolfram & Julia-Beth Harris. Moderator Giya Makondo-Wills. Deze talkshow kan gevolgd worden samen met de voorstelling Unbreakable.

AMSTERDAM | DE BALIE
Do 12 oktober, 18:30 uur

Talkshow

AFROVIBES TALK: GENERATIONS ABOUT BLACK

Van Black Power in de jaren 1960 tot Black Lives Matter vanaf 2020

Wat betekent het woord ‘black’ voor verschillende generaties zwarte personen? ‘Zwart’, als term om te verwijzen naar mensen van Afrikaanse afkomst, heeft een rijke en politieke geschiedenis. Van de Black Power-beweging in het begin van de jaren 1960 tot de Black Lives Matter-protesten vanaf 2020.
Er zijn altijd verschillende ideeën geweest over het woord binnen discussies over kleur en racisme. Is de betekenis ervan in de loop der tijd veranderd en klopt de vertaling vanuit het Engels naar het Nederlandse woord ‘zwart’? Tijd voor een diepgaand gesprek tussen verschillende generaties. Sprekers zijn Francio Guadeloupe, Ernestine Comvalius, Loyd Marengo & Toni Blackwell. Moderator: Maarten van Hinte. Deze talkshow kan gevolgd worden samen met de voorstelling Koulounisation.

AMSTERDAM | DE BALIE
Vr 13 oktober, 18:30 uur

Talkshow

AFROVIBES TALK: ART AND SPIRITUALITY

Wat is de invloed van Afrikaanse tradities op zwarte kunstenaars in Eur

De laatste jaren heeft spiritualiteit zijn intrede gedaan in de podiumkunsten. Veel artiesten – of het nu dansers, zangers of acteurs zijn – zijn op zoek naar nieuwe manieren om hun persoonlijke waarden en gevoelens uit te drukken op het podium. Wat is de relatie tussen kunst en spiritualiteit? En wat is de invloed van Afrikaanse tradities op zwarte kunstenaars die in Europa werken? Kunstenaars uit verschillende disciplines vertellen hoe Afrikaanse tradities hun artistieke werk beïnvloeden. Sprekers zijn Gavin-Viano, Pink Oculus & Buhlebezwe Siwani. Moderator: Isabel Sheridan. Deze talkshow kan gevolgd worden samen met de voorstelling Pourvu que la mastication ne soit pas longue

AMSTERDAM | DE BALIE
Za 14 oktober, 18:30 uur

Performance, dans

DARKMATTER

Nederland, 2022
Choreografie Cherish Menzo

In een futuristisch universum transformeert Cherish Menzo het zwarte lichaam met krachtige danstaal
Body can you become hypothetical, a galaxy, in full gear acceleration, a liquid star monster, failing to die? – Cherish Menzo Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende  D̶A̶R̶K̶MATTER universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt. Geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als één van de meest indrukwekkende theaterproducties van dit moment én voor Het TheaterFestival Vlaanderen. Tevens genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2023

AMSTERDAM | FRASCATI
Za 7 oktober, 20:00 uur

Dans

UNBREAKABLE

Zuid-Afrika, Nederland, 2023
Choreografie Lloyd Marengo
Regie Jonzi D

Een krachtige mix van zang, straatscenes, visuals en skeleton pantsule.

Unbreakable vertelt het verhaal van de dansers van Soweto Skeleton Movers. Ondanks tegenslagen en verleidingen die hun pad kruisten zijn deze dansers ‘unbreakable’.

AMSTERDAM | DE BALIE
Do 12 oktober, 20:30 uur
ROTTERDAM | KUNSTHAL
Zo 15 oktober, 12:00 uur
Workshop

Workshop with Oulouy and Yemi

This year, we wanted to do something special for all African dance enthusiasts. In collaboration with Africa Moment, Afrovibes will host open-to-the-public dance workshops with the festival’s performing artists of ‘Afrikan Party’ piece with Supa Rich Kids by Oulouy.

Afro Fusion workshop with Oulouy
Oulouy will teach an Afro Fusion class, where he dives into different styles from the African street dances and combines them into a fantastic choreography.

Naija Fusion workshop with Yemi
In this workshop, Yemi will teach you the basics of Naija Fusion, a mix of Konto and Shaku. He will discuss their roots, grooves, localities, and musical influences. You will develop your Naija Fusion movement vocabulary with practical exercises and choreography.

AMSTERDAM | SOLID GROUND MOVEMENT
Di 3 oktober, 18:30 – 21:30 uur

Afro Fusion with Oulouy 18:30 – 20:00
Naija Fusion with Yemi 20:00 – 21:30

Single workshop ticket €15
Combi ticket for both workshops  €20
No door sale! 
Dans

IF OUR ANCESTORS COULD SPEAK

Zuid-Afrika, 2023
Choreografie Sbonakaliso Ndaba en Luke De Kock 

Water, that surrounds us at the tip of Africa, still serves as the source for cleansing and healing of our spirit, reviving our dignity and our will to live again.

De dansers van SboNdaba Dance Company uit Zuid-Afrika laten zien dat de Khoisan veerkrachtige overlevers zijn!  

ROTTERDAM | THEATER ZUIDPLEIN
Do 12 oktober, 19:30 uur
AMSTERDAM | BIJLMER PARKTHEATER
Za 14 oktober, 19:45 uur

ROTTERDAM | KUNSTHAL
Zo 15 oktober, 12:00 uur

UTRECHT | THEATER KIKKER
Zo 15 oktober, 21:00 uur

Roadmovie

SOUND OF BERBERIA

Marokko, 2023
Regisseur Tarik El Idrissi

Bijzondere roadmovie door de muzikale wereld van de Imazighen

Twee jonge Marokkaanse muzikanten trekken door Noord-Afrika op zoek naar de ultieme ‘Amazigh sound’. En dan ontmoeten ze een journaliste die hen meeneemt naar de Touaregs 

AMSTERDAM | MUZIEKGEBOUW aan ’t IJ
Za 7 oktober, 20:00 uur
Muziek

TALES OF AMAZIGH

Nederland, Marokko, 2023
Zang Raïssa Fatima Tihihit
Muziek Tales of Amazigh

Nieuwe visies op de rijke Marokkaanse muziektraditie

Rrways is eeuwenoud en nog altijd opzwepend en betoverend: dat bewijzen zangeres Raïssa Fatima Tihihit en Tales of Amazigh in dit dubbelconcert.  

AMSTERDAM | MUZIEKGEBOUW aan ’t IJ
Zo 8 oktober, 15:00 uur
Dans, performance

MOVING BEYOND BRO!

Nederland, Senegal, 2023
Regisseur Joris Buizer
Choreografie Alioune Diagne

Een muzikale choreografie over wat broederschap betekent

Een artistieke uitwisseling over broederschap in dans, performance en muziek tussen de Senegalese choreograaf, danser en beeldend kunstenaar Alioune Diagne en de Nederlandse theatermaker Joris Buizer. Zij werken vanuit verschillende culturele achtergronden maar laten zich niet weerhouden door culturele scheidslijnen. Hun werelden botsen niet maar tonen juist intense samenhang.  

ROTTERDAM| MAASPODIUM
Do 5 oktober, 19:30 uur

AMSTERDAM| FRASCATI
vr 6 okt 21:00 uur & za 7 okt 21:30 uur (double bill met Face to Face)
ROTTERDAM| THEATER ZUIDPLEIN
Do 12 oktober, 19:30 uur
AMSTERDAM| BIJLMER PARKTHEATER
Za 14 okt, 19:45 uur
ROTTERDAM| KUNSTHAL
Zo 15 oktober, 12:00 uur
UTRECHT| THEATER KIKKER
Zo 15 oktober, 21:00 uur
Dans & dansfilm

FACE TO FACE

Congo, 2021-2023
Choreografie & regie Florent Mahoukou

In een verlangen om het leven te begrijpen grenzen doormodderen en vindingrijkheid aan kunst

In een combinatie van een live dansperformance in het theater en een dansfilm die zich afspeelt in de straten van Pointe Noir in Congo danst Florent Mahoukou in dialoog met zijn dansfilm 

AMSTERDAM | FRASCATI
vr 6 okt 21:00 uur & za 7 okt 21:30 uur (double bill met Moving Beyond Bro!)

Expositie

THE OCEANIC MARIGOLD BEADS

Zimbabwe, Zuid-Afrika, 2023
Ontwerp Marigold Beadwork Co-operative & Joni Brenner

Een kunstwerk geboren uit vloeibare sporen en dat deze sporen ook weer achterlaat

In Afrika zijn kralen (beads works) belangrijk door hun geschiedenis als betaalmiddel in tijden van kolonialisme en door hun representatieve functies in Afrikaanse samenlevingen en de Afrikaanse diaspora. De sensuele schittering van Oceanic Marigold Beads brengt ons in contact met de geschiedenis van het Afrikaanse kralenwerk en met de oceaan, met zijn geschiedenis van slavernij en geweld en zijn vermogen om te reinigen en te helen.

AMSTERDAM | FRASCATI
wo 4 t/m zo 8 okt, 18:00- 23:00 uur
gratis toegankelijk

AMSTERDAM | DE BALIE
wo 11 t/m zo 15 okt, 12:00- 24:00 uur
gratis toegankelijk