PROGRAMMA

AGENDA

PROGRAMMA
DAG TOT DAG

Performance, dans

DARKMATTER

Nederland, 2022
Choreografie Cherish Menzo

 

Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-26
Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-19
Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-56
Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-70 (1)
Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-62
Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-76
Darkmatter - fotografie Bas de Brouwer(programma)-66
previous arrow
next arrow

In een futuristisch universum transformeert Cherish Menzo het Zwarte lichaam met krachtige danstaal. Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés trekken in D̶A̶R̶K̶MATTER ogenschijnlijk herkenbare beelden uit elkaar en kneden deze tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal. Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende D̶A̶R̶K̶MATTER-universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt. Tegen de achtergrond van een apocalyptisch jungle-decor, voorzien van filmische soundtrack, ontstaat een duister én beeldschoon spel met het hypothetische lichaam.

Voor DARKMATTER put Menzo uit de hiphop- en rapcultuur, posthumanisme en afrofuturisme; een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hyper technische en gedekoloniseerde wereld leven. Of waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden. Om haar universum te creëren vond Menzo inspiratie in de ruimte. In donkere materie, waar sterren en zwarte gaten elkaar ontmoeten en met elkaar botsen. Juist in deze botsingen kan een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam ontstaan. Precies dáár kan je een nieuwe bewegingstaal ontwikkelen.

Menzo rekt de bewegingstaal op door de Chopped & Screwed-methode toe te passen, een remixtechniek binnen de hiphopmuziek waarbij het tempo sterk wordt teruggedraaid. Menzo vertaalt in D̶A̶R̶K̶MATTER deze methode naar beweging en dans.  D̶A̶R̶K̶MATTER is de officiële jury selectie Nederlands Theater festival 2023 en Het TheaterFestival 2023 (Belgie). Tevens genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2023.

Credits

Choreografie: Cherish Menzo, Camilo Mejia Cortés
Performance & dans: Cherish Menzo, Camilo Mejia Cortés
Productie: Frascati Producties / GRIP i.s.m. De Coproducers
Fotografie: Bas de Brouwer
Duur: 80 min

AMSTERDAM | FRASCATI
Za 7 oktober, 20:00 uur