PROGRAMMA

AGENDA

PROGRAMMA
DAG TOT DAG

Theater

THE BLACK CIRCUS OF THE REPUBLIC OF BANTU
Zuid-Afrika, 2022
Regie Princess Rose Zinzi Mhlongo

 

Black Circus (18) programma
Black Circus (17) programma
Black Circus (14) programma
Black Circus (13) programma
Black Circus (10) programma
Black Circus (4) programma
Black Circus (3) © Xolani Tulumani 3 programma
previous arrow
next arrow

The Black Circus of the Republic of Bantu legt de gewelddadige en beschamende erfenis bloot van etnologische tentoonstellingen (zoals menselijke dierentuinen) die in de 19e eeuw populair waren in de westerse samenleving. De Zuid-Afrikaanse performer en kunstenaar Albert Khoza onderzoekt tijdens de voorstelling het effect van de imperiale en koloniale blik op zwarte lichamen. Hoe is deze blik vandaag de dag nog steeds voelbaar? Hoe gaan we om met deze erfenis en dit ongemakkelijke verleden? Moeten we deze erfenis proberen uit te wissen en te begraven in de geschiedenis of proberen we dit verleden onder ogen te zien? Hoe kijken wij naar het zwarte lichaam?

In The Black Circus of the Republic of Bantu gaat Khoza de confrontatie aan met de schoonheid en trots van zijn zwarte – niet-witte, niet-slanke – lichaam. Hij onderzoekt de voortdurende pijn van historisch en systematisch racisme en creëert ruimte voor collectieve genezing en een kans om waardigheid terug te winnen. Khoza gebruikt zijn lichaam als drager voor verandering – een zwart lichaam dat historisch (en vaak nog steeds) gezien wordt als een object van verlangen of onderwerping.

‘We brengen hulde aan de vele Afrikanen wier leven en lichaam werden veranderd in een kijkspektakel voor wit plezier’. Albert Khoza &Princess Zinzi Mhlongo
Voor de bezoekers: The Black Circus of the Republic of Bantu bevat frontaal naakt, versterkt geluid en optionele deelname van het publiek. De inhoud van de voorstelling bevat thema’s als seksuele uitbuiting en verwijzingen naar de trans-Atlantische slavenhandel.
Eerder te zien Live Art Festival Kaapstad 2022, Georgetown University Washington 2022, Liverpool Biennial 2023

Credits

Regie: Princess Rose Zinzi Mhlongo
Concept & performer: Albert Silindokuhle Khoza
Techniek: Miranda Mogodla
Duur: 55 min

ROTTERDAM | MAASPODIUM
Za 7 oktober, 19:30 uur

AMSTERDAM | FRASCATI
Zo 8 oktober, 20:00 uur

Afrovibes Foundation – Postbus 56868 – 1040 AW Amsterdam – info@afrovibes.nl