PROGRAMMA

AGENDA

PROGRAMMA
DAG TOT DAG

Theater

KOULOUNISATION
Algerije, België, 2022
Concept Salim Djaferi
Regie Laurie Fouvet

 

Koulounisation-2- programma
Koulounisation 4 ©THOMAS_JEAN_ programma
Koulounisation 1 © Jean-Claude Götting1- programma
Koulonisation 3 ©Thomas Jean Henri - programma
previous arrow
next arrow

Toen acteur Salim Djaferi in 2018 naar Algiers trok ging hij in boekenwinkels op zoek naar boeken over de Algerijnse oorlog. Hij kwam met lege handen thuis: er waren geen boeken over de Algerijnse oorlog. Hij kreeg als tip dat hij wellicht op de afdeling Revolutie kon zoeken.
Een oorlog voor sommigen, een revolutie voor anderen. Definiëren twee verschillende woorden aan weerszijden van de Middellandse Zee vergelijkbare historische feiten?

Vastbesloten om de situatie te begrijpen gaat Djaferi op onderzoek uit. Hij ondervraagt getuigen en families, raadpleegt archiefdocumenten, verzamelt verhalen en anekdotes. Hij analyseert de semantiek en de ideologie die ze overbrengen.
Koulounisation houdt het midden tussen reportage, intiem verhaal en historisch onderzoek. Djaferi kiest voor een uitgeklede vorm. Een kalm spel ondersteund door humor, een afstandelijke symboliek in contrast met het geweld van de feiten die worden verteld. In de vorm van een conference traceert hij de draad van de Frans-Algerijnse geschiedenis en herstelt hij de ongerechtvaardigde afwezigheid ervan in de schoolboeken. Zijn humor is die van een minzame glimlach – die uitnodigt tot reflectie, afstand en kritiek.

Frans gesproken, de voorstelling is voorzien van Nederlandse boventiteling. Eerder te zien op Festival d’Avignon 2022, National Theater festival Boekarest 2022, Theatre des 13 Vents Montpellier 2022, Theatre de Liège 2023, Live Art Festival Kaapstad 2023

Credits

Concept: Salim Djaferi
Regie: Laurie Fouvet
Spel: Salim Djaferi, Delphine de Baere
Licht: Laurie Fouvet
Duur: 70 min
Coproductie: Les Halles de Schaerbeek, Le Rideau de Bruxelles et L’Ancre, Theatre Royal de Charleroi.

Mede mogelijk gemaakt door Fédération Wallonie Bruxelles

AMSTERDAM | DE BALIE
Vr 13 oktober, 20:30 uur

UTRECHT | THEATER KIKKER
Za 14 oktober, 21:15 uur

Afrovibes Foundation – Postbus 56868 – 1040 AW Amsterdam – info@afrovibes.nl