PROGRAMMA

AGENDA

PROGRAMMA
DAG TOT DAG

Expositie

THE OCEANIC MARIGOLD BEADS
Zimbabwe, Zuid-Afrika, 2023
Ontwerp Marigold Beadwork Co-operative & Joni Brenner

 

Marigold Beads 5 - programma
Marigold Beads 4 - programma
Marigold Beads 3 - programma
Marigold Beads 2 - programma
Marigold Beads 1 - programma
previous arrow
next arrow

Het thema van Afrovibes 2023 is Vloeibare Sporen. Het verwijst naar de oceaan en het water als een plaats van geweld en trauma als ook een middel tot genezing. De Atlantische en Indische Oceaan waren getuige van grote volkerenverplaatsing, van slavernij en de exploitatie van mensen en goederen. Maar in veel Afrikaanse tradities zijn de oceanen en water ook materiaal voor genezing, voor vloeibaarheid, reinigingsrituelen en wedergeboorte. De diepten en  veranderende vormen van de oceaan en zijn verbinding tussen culturen vinden een krachtige uitdrukking in de Oceanic Marigold Beads.

De Oceanic Marigold Beads is een kunstproject van het Marigold Beadwork Co-operative uit Zimbabwe in samenwerking met de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Joni Brenner en het Oceanic Humanities for the Global South project van Wit’s University Johannesburg. De Oceanic Marigold Beads brengt het uitgestrekte kleurenpalet van de oceaan tot leven, niet alleen blauw en groen, maar ook de tinten van zand, de branding, kelp en de open zee en het rood, paars en zwart  van de diepste oceaan.  In Afrika zijn kralen belangrijk door hun geschiedenis als betaalmiddel in tijden van kolonialisme en hun representatieve functies in Afrikaanse samenlevingen en de Afrikaanse diaspora. Hun vormen vervullen diepgaande symbolische functies, van statusmarkeringen tot de intimiteit van Zulu liefdesbrieven.

De relatie tussen vaste kralen en vloeibaarheid ligt in de verdeling van kleuren die ondiepte en diepte aanduiden en in- en uitvloeien van kleuren in eb en vloed die eindeloos lijkt te duren. De harde materialiteit van de kralen is geregen en gechoreografeerd om vloeibaarheid te suggereren. Het Marigold-project is bijzonder omdat het kunstwerken produceert via een collectief en leunt op onderzoek naar milieu, geschiedenis en dekolonialiteit.

De sensuele schittering van de kralen brengt ons in contact met de geschiedenis van het Afrikaanse kralenwerk en met de oceaan, met zijn geschiedenis van slavernij en geweld en zijn vermogen te reinigen en te helen. Een kunstwerk geboren uit vloeibare sporen en dat deze sporen ook achterlaat.

Credits

Ontwerp en productie: Marigold Beadwork Co-operative
Joni Brenner, kunstenaar
Isabel Hofmeyr, Oceanic Humanities for the Global South

AMSTERDAM | FRASCATI
wo 4 t/m zo 8 okt, 18:00- 23:00
gratis toegankelijk
AMSTERDAM | DE BALIE
wo 11 t/m zo 15 okt, 12:00- 24:00
gratis toegankelijk