R!OT BY DESIGN
Zuid Afrika 2022
Sindiso Nyoni
Nyoni werd in zijn artistieke ontwikkeling aangestoken door werk van kunstenaars die zich in Zimbabwe en Zuid-Afrika engageerden met de strijd tegen apartheid en koloniale onderdrukking. In zijn werk balanceert hij op het snijvlak van kunstenaar- en vormgeverschap, activisme en artisticiteit en commercieel werken. Zijn werk is zowel provocatief als commercieel, met creaties die inspireren en schuren. In zijn werken toont hij de urgentie van een eigen Afrikaans perspectief op actuele vraagstukken en appelleert aan actuele bewegingen als Black Lives Matter, MeToo en de strijd tegen de klimaatcrisis. Nyoni past in een traditie van vormgevers die een relatie hebben met actuele vraagstukken en activisme. Zijn werk sluit aan bij de urgentie van het vertellen van verhalen en tonen van beelden vanuit verschillende culturele perspectieven dat Afrovibes ook op de voorgrond plaats in de programmering.

Zijn werk toont een verlangen naar gelijkwaardigheid en trouw aan de oorspronkelijke idealen van de Afrikaanse strijd voor onafhankelijkheid. Het visualiseert zowel een woede over koloniale ontwrichting als over postkoloniaal machtsmisbruik en zelfverrijking. Ook bevat een aantal werken van Nyoni sporen van afrofuturisme. Opmerkelijk is de grote belangstelling van (internationale) merken om met Nyoni te werken. Het is een uitdrukking van de tendens om maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen en aan te sluiten bij sterk levende activistische sentimenten in de samenleving.

Nyoni’s werk was te zien in onder meer New York, London, Berlin, The Vitra Design Museum, Guggenheim Bilbao Museum, en Museum of Modern Art in Mexico City. Als vormgever ontwierp hij voor merken als Hennesy, Caltex, Penguin Random House en Stella Artois. In Zuid-Afrika ontwierp hij de nieuwe Zuid-Afrikaanse munt.

Tijdens Afrovibes is de expositie van Nyoni’s werk te zien in Frascatie Theater in Amsterdam van 5 – 9 oktober en in De Balie Amsterdam van 1 – 30 oktober. In Frascati is de officiële opening van de expositie op 5 oktober met een gesprek met de kunstenaar. Op 14 oktober is in De Balie een talkshow van Afrovibes en ZAM Magazine met Sindiso Nyoni over maatschappij kritische kunst, activisme en engagement en commercieel werken voor grote bedrijven.

Deze expositie is een gezamenlijke productie van Afrovibes en ZAM Magazine

Meer informatie over Sindiso Nyoni: www.studioriot.com

AMSTERDAM | Frascati Theater

Wo 5 t/m Zo 9 oktober
expositie, 18:30 – 23:30 uur

AMSTERDAM | Frascati Theater

Do 6 oktober, 18:30 uur
opening expositie

AMSTERDAM | De Balie

Di 11 t/m Zo 30 oktober
expositie, 12:00 – 24:00 uur

AMSTERDAM | De Balie

Vr 14 oktober, 17:00 uur
Talkshow