Voorstellingen

Alles
Dans
Theater
Special
Muziek
Expositie
Dans

AMAQHAWE (ZUID-AFRIKA)

Mzokuthula Gasa / Sibonelo Dance Project


Dansvoorstelling over herinneringen, verzet en hoop.

De dansvoorstelling Amaqhawe van choreograaf Mzo Gasa en dansers van Sibonelo Dance Project uit Kaapstad gaat over herinneringen, verzet en hoop. Amaqhawe betekent 'de helden' in isiZulu en gaat over het doorzettingsvermogen van jongeren in Zuid-Afrika om dromen waar te maken. Amaqhawe is een provocatieve dansvoorstelling over de strubbelingen van jongeren die opkomen voor hun toekomst, voor betaalbaar onderwijs en een gelijkwaardige samenleving. Het stelt het publiek de vraag in hoeverre wij bereid zijn om te vechten voor waar wij voor staan. Amaqhawe is een oproep voor solidariteit en doorzettingsvermogen.

Volg DEZE LINK voor een recensie (in het Engels)

Amsterdam | Compagnietheater
Do 3 okt 19.30 uur première  € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS
(deel openingsprogramma)

Amsterdam | Bijlmer Parktheater
Za 5 okt 20:00 uur  € 16,- (inclusief drankje) TICKETS
(deel van avondprogramma)

Den Haag | Het Nationale Theater
Zo 6 okt 20.15 uur € 18,- (dagkaart € 21,- incl. Stamboom monologen) TICKETS

Utrecht| Stadsschouwburg

Vr 11 okt 20:00 uur € 19,- (met korting € 10,- en € 14,-) TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Za 12 okt 21.00 uur € 14,- (met korting € 11,-)  TICKETS

[CHOREOGRAAF & DANS] Mzokuthula Gasa [PRODUCTIE] Sibonelo Dance Project [DUUR] 60 minuten

Dans

AWANAISA (NEDERLAND)

Awanaisa is een ode aan de vrouw. Jomecia neemt je door dans mee op een reis naar realisatie, bewustwording en empowerment. Ze brengt een boodschap over waar een ieder zich mee kan identificeren. Zij volgt het nieuwe makerstraject van het Bijlmer Parktheater waar zij het komende jaar een theaterstuk zal creëren. Als enige Nederlandse stond zij op wereldpodia met de grootste namen in de hiphop/streetdance wereld. Ze is op tour geweest met o.a Armin van Buuren, Lionell Richie, Diana Ross, Eva Simons en heeft voor vele grote merken als NIKE, Reebok en tv shows als X-factor, Idols en The Voice gedanst in binnen en buitenland.

Amsterdam | Bijlmerparktheater
Za 5 okt 20.00 uur  € 16,- inclusief drankje TICKETS
(deel avondprogramma)

Choreografie: Jomecia Oosterwolde - ODEJ | Dance CompanyNederland |15 min

Muziek

BONGEZIWE MABANDLA (ZUID-AFRIKA)

BONGEZIWE MABANDLA (ZUID-AFRIKA)
Het gezicht van de Afro-folk.

Met meer dan 111.000 maandelijkse luisteraars op Spotify groeide singer-songwriter Bongeziwe Mabandla uit tot het gezicht van de Afro-folk. Met zijn debuut album Umlilo in 2012 stond hij meteen op de kaart. Hij brengt een unieke klank waarbij hij Xhosa teksten samenbrengt met traditionele muziek en folk. De afgelopen jaren toerde hij internationaal en was o.a. te zien bij festivals in Zuid-Afrika zoals het Cape Town World Music Festival en Oppikoppi en internationale festivals als Primavera Sound Festival in Barcelona en het Japanse Sukiyaki Meets the World Festival. Met zijn tweede album Mangaliso (wonder) won hij een South African Music Award (SAMA). Zijn derde album getiteld Zange (nooit eerder) komt eind 2019 uit. Zijn optreden bij Afro_Vibes is de start van een Europese tournee.Rotterdam| Kunsthal
Zo 6 okt Teaser 12.00 - 16.00 uur € 14,- (met korting € 7,-)  TICKETS
(deel middagprogramma)

Den Haag| Paard
Vr 11 okt 19.30 uur € 17,50 (met korting € 15,-) TICKETS
(Double Bill met Symfony of Now)

Utrecht| TivoliVredenburg
Za 12 okt  20.00 uur € 17,20 (met korting € 15,-) TICKETS
(Double Bill met Symfony of Now)

Amsterdam| Bimhuis
Zo 13 okt  19.30 uur € 19.-  (met korting € 16,-) TICKETS
(Double Bill met Elegy)

Dans

BOOM ZONDER WORTELS (NEDERLAND)

Henry O’Tawiah


De dansvoorstelling Boom zonder Wortels is de persoonlijke zoektocht van Henry O’Tawiah naar zijn roots, afkomst en identiteit en naar zijn eigen waarheid, verhaal en innerlijke kracht. Niet weten waar je vandaan komt, wel weten waar je naartoe gaat. Hoe hou je jezelf staande op het moment dat de waarheid over je eigen roots opeens anders is dan je is voorgehouden? Henry O’Tawiah is een ervaren danser en choreograaf (hiphop, locking, popping, experimental) en werkte tijdens Operaestate Festival Veneto in Italïë aan deze solovoorstelling. Boom zonder Wortels is een co-productie van Afro_Vibes en Backbone.

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 21.30 uur € 16,- (met korting 13,50)  TICKETS
(Double bill met Symphony of Now)


Rotterdam | Maaspodium
Za 12 okt 19.30 uur € 10,- (met korting 8.-) TICKETS

[CHOREOGRAAF & DANS] Henry O’tawiah [PRODUCTIE] Backbone en Afro_Vibes  [DUUR] 45 minuten

Dans

CARRÉ NOIR (CONGO KINSHASA)

Elisabeth Bakambamba Tambwe & Eric Abrogoua


Onderscheid tussen feiten en fictie vervaagt, wat zien we eigenlijk?

Het Zwart Vierkant van Kazimir Malevich is geen vierkant en ook niet zwart. De zijkanten zijn niet parallel en het schilderij is helemaal niet monochroom, maar een veld van breuken, lijnen en fragmenten van verschillende kleuren. Wat zichtbaar is of niet, en niet alleen in dit geval, hangt vooral af van het oog, de perceptie en de verwachtingen van de toeschouwer. Half als performance, half als tentoonstelling, speelt Carré Noir verstoppertje met het kunnen zien en met ons onvermogen om daadwerkelijk te kijken, door voortdurend de lijnen van wat zichtbaar is en niet zichtbaar te vervagen. De show ziet het lichaam als een plaats van verzet. Het lichaam dat zichzelf openbaart als een ruimte van mogelijkheden, van metamorfose en transformatie. Een lichaam dat tegen vooropgezette ideeën ingaat. Een lichaam dat speelt met de esthetische, sociale en politieke codes die erop worden geprojecteerd. Dus meestal is het moeilijk om echt te zien waar je naar kijkt. Maar geef alsjeblieft niet op!

Amsterdam | Compagnietheater

Do 3 okt 19.30 uur € 22,50 (met korting € 20,-) Teaser - (Deel van het openingsprogramma) TICKETS

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 20.30 uur € 14,- (met korting € 11,50) TICKETS

Amsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 20.30 uur € 14,- (met korting € 11,50) TICKETS

[CHOREOGRAFIE] Elizabeth Bakambamba Tambwe [PRODUCTIE] Carré Noir is een productie van DIG UP PRODUCTIONS, in een coproductie van brut Wien in samenwerking met Afro_Vibes Performing Arts Festival Amsterdam. Met steun van ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival en Wien Kultur. [DUUR] 60 minuten

Muziek

ELEGY (ZUID-AFRIKA)

GABRIELLE GOLIATH


Krachtig ritueel voor slachtoffers van seksueel geweld.

Elegy gaat over geweld tegen vrouwen en LHBTI’ers en de onaangename realiteit van de verkrachtingscultuur en seksueel geweld in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. Ook in Nederland is er geregeld seksueel geweld tegen kwetsbare groepen. Elegy is een krachtig rouwritueel over slachtoffers van seksueel geweld waarin zeven zangeressen een enkele, heldere, hoge noot vasthouden elkaars zang in een doorgaande loop opvolgen en het publiek in een trance brengen.

Regisseur Gabrielle Goliath toont het geweld niet maar benadrukt de individualiteit van elk slachtoffer. Zij gebruikt de klassieke klaagzang om traumatische herinneringen deelbaar te maken. Ze won in Zuid-Afrika o.a. de Future Generation Special Prize en de Standard Bank Young artist Award met haar werk.

Elegy is deel van een meerdere landen omvattend kunstproject tegen seksueel en gender gerelateerd geweld. Voor meer achtergrond informatie: KLIK HIERAmsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 20.30 uur € 14,- (met korting € 11,50) TICKETS

Rotterdam | Kunsthal
Zo 6 okt 12.00 – 16.00 uur € 14,- (met korting € 7,-) TICKETS
(deel middagprogramma)

Amsterdam | De Balie
Do 10 okt 20.00 uur € 15,- (met korting € 12,50) TICKETS

Amsterdam | Bimhuis
Zo 13 okt 19.30 uur € 19,- (met korting € 16,-) TICKETS
(Double bill met muziek van Bongeziwe Mabandla)


[REGIE] Gabrielle Goliath  [DUUR] 60 minuten

Special

iAFRIKA FILM FESTIVAL


iAfrica Film Festival (iAFF) laat het publiek kennismaken met Afrikaanse cinema. Het festival brengt kwaliteitsvolle, eigenzinnige en maatschappelijke relevante filmbeelden van en over Afrika en de diaspora. iAFF is een initiatief van stichting Yangambi en had in 2016 haar eerste editie in Den Haag. iAfrica en Afrovibes slaan voor het 3e jaar de handen ineen en brengen een weekend programma met theater, dans, muziek en film en verbinden Het Nationale Theater (Spui) met het Filmhuis in Den haag. Kijk voor het volledige programma en tickets op film.iafricafestival.com

Filmhuis Den Haag
Za 5 okt & Zo 6 okt
Kijk voor het volledige programma en tickets op:  film.iafricafestival.com

Special

KUNSTHAL TAKE-OVER

KUNSTHAL TAKE-OVER
Zondag 6 oktober neemt Afrovibes het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag met dans, muziek en installaties met werk van o.a. Elizabeth Tambwe (Congo Kinshasa), Bongeziwe Mabandla (Zuid-Afrika), Dox (Nederland) en Batalo East (Oeganda). Laat je verrassen en inspireren door performances en interventies en meet & greets door en met Afrikaanse en Nederlandse makers! De makers en de kunstenaars gaan na de voorstelling in gesprek met het publiek over de thematiek Speak Truth to Power en hoe dit vorm heeft gekregen in hun voorstellingen en werk. Het programma is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs..

Rotterdam | Kunsthal
Zo 6 okt 12:00 - 16:00 uur € 14,- (met korting € 7,-) TICKETS

Special

MEET THE ARTISTS

Thania Petersen, Ingrid Masondo en Margriet van der Waal


Een gesprek met Thania Petersen, Ingrid Masondo en Margriet van der Waal over hedendaagse kunst in Zuid-Afrika en een van de centrale thema's die dit oeuvre kenmerken: culturele formaties en de zoektocht naar identiteit. In hoeverre en met welk effect gebruiken hedendaagse kunstenaars traditie en culturele nalatenschappen in hun werk en in de vormen die zij kiezen? Hoe begrijpt de kijker de vorm en ideeën achter een kunstwerk? Heeft men kennis nodig van de historische en culturele context om het kunstwerk volledig te begrijpen?

Thania Petersen is een uitgesproken kunstenaar die haar Kaap Maleisische afkomst en moslim achtergrond verwerkt in haar fotografie en beeldende kunst.

Ingrid Masondo is de curator van fotografie en nieuwe media in de Iziko South African National Gallery. Ze is geïnteresseerd in institutionele praktijken en hoe deze het lichaam beïnvloeden, met name zijn identificatie, gewoontes, zijn identificaties, herinneringen en geschiedenis.

In hoeverre gebruiken zij hun zoektocht naar identiteit, religie en hun tradities in hun werk en in de vormen die ze kiezen?

Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar Afrikaanse cultuur, geschiedenis en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zij zal onder meer ingaan op het belang van de Afrikaanstalige identiteit bij jonge generaties in Zuid-Afrika.

Amsterdam | Zuid Afrika Huis
Di 8 okt 19:30 uur Informatie

Dans

O MONSTRO ESTÁ EM CENA (ANGOLA)

Ana Clara Guerra Marques en Nuno Guimarães


Dansvoorstelling over vrijheid van expressie, beweging en inclusiviteit.

Een kritische dansvoorstelling van zes dansers uit Angola over egoïsme, vooroordelen, xenofobie, ongelijkheid en onderdrukking die de vrijheid van expressie en beweging bedreigen. Universele zorgen over territoriale dreigingen en de toenemende drang in de wereld om zich achter grenzen op te sluiten en te isoleren van anderen, dat is waar de dansvoorstelling O Monstro está em cena [The Monster is on Stage] om draait. Angolan Contemporary Dance Company (CDC Angola) is opgericht in 1991 en voert in al haar dansproducties een strijd voor creatieve vrijheid en inclusiviteit. De opvoering van O Monstro está em cena bij Afro_Vibes is de start van een Europese tournee.Amsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 21.30 uur € 16 / (met korting) € 13,50 TICKETS

[Choreografie en dans] Ana Clara Guerra Marques en Nuno Guimarães [Duur] 60 minuten

Expositie

SPEAK TRUTH TO POWER EXHIBITION


Expositie over het thema Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee

Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden.

Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden.

Amsterdam | Compagnietheater
3 - 5 oktober Gratis TICKETS

Rotterdam | Kunsthal
6 - 13 oktober € 14,- (met korting € 7,-) TICKETS

Amsterdam | De Balie
3 - 30 oktober Gratis TICKETS

Featuring Artist: Thania Petersen

Thania Petersen is deel van de expositie Speak Truth to Power met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen is in oktober Artist in Residence bij de Thami Mnyele Foundation.

Amsterdam | No man's Art Gallery
3 oktober - 30 november Gratis TICKETS

Dans

SYMPHONY OF NOW (OEGANDA/NEDERLAND)

Batalo East & DOX CLUB


Een zoektocht naar de vrijheden en de verslaving van de beat

Symphony of Now is een Nederlands-Oegandese dansvoorstelling over de techno scene in Oeganda & Nederland en de kracht van techno muziek. De voorstelling zet de nachtclub neer als een ruimte waarin mensen op de dansvloer zelfexpressie en samenhorigheid ervaren. Met constante muziek als motor wordt het publiek, met de dansers, in een hypnotiserende trance gebracht. De choreografen laten zien hoe dansen op techno transcendentie mogelijk maakt en leggen de link tussen dans en spirituele ervaringen.

Amsterdam | Compagnietheater

Vr 4 okt 21.30 uur € 16,- (met korting € 13,50) TICKETS
(Double Bill met Boom zonder Wortels)


Rotterdam | Kunsthal
Zo 6 okt 12.00 - 16.00 uur € 14,- (met korting € 7,-) TICKETS
(deel van het middagprogramma)

Den Haag | Paard
Vr 11 okt 19.30 uur € 17,50 (met korting € 15,-) TICKETS
(Double Bill met muziek van Bongeziwe Mabandla)

Utrecht| TivoliVredenburg
Za 12 okt 20.00 uur € 17,20 (met korting € 15,-) TICKETS
(Double Bill met muziek van Bongeziwe Mabandla)

Rotterdam| Maaspodium
Zo 13 okt 17.30 uur € 10,- (met korting € 8,-) TICKETS


[Choreografie en dans]: Abdul Kinyenya, Lilian Nabaggala Maxmillian, Faizal Ddamba (Batalo East, Oeganda), Melvin Fraenk, Çağdas Gülum, Anne Suurendonk, Tom van Wee en dansers van DOX CLUB [DUUR] 30 minuten

Theater

UNRAVEL (ZUID-AFRIKA)

UNRAVEL (ZUID-AFRIKA)

Een spirituele plek bedreigd

De Islam in Zuid-Afrika was een spirituele plek die geborgenheid bood aan mensen die werden onderdrukt door slavernij en apartheid. In haar performance Unravel gebruikt Thania Petersen als Zuid-Afrikaanse moslima het Islamitische wandtapijten om de bedreiging van deze spirituele plek tot uitdrukking te brengen. Bedreiging door fysiek geweld en door het Wahabisme, een conservatieve ideologie die niet wordt onderschreven door moslims in Zuid-Afrika. Thania Petersen daagt hedendaagse vooroordelen uit over haar geloof. Thania Petersen is artists in residence bij de Thami Mnyele Foundation

Amsterdam | Compagnietheater
Do 3 okt 19.30 uur  € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS
Teaser - (deel openingsprogramma)

Amsterdam| Compagnietheater
Vr 4 okt 20.30 uur  € 10.- TICKETS

Performer: Thania Petersen |Zuid-Afrika |30 min

 

Theater

VENUS VERSUS MODERNITY (ZUID-AFRIKA)

Pamela Nomvete & Koleka Putuma

Afro_Vibes Festival in partnership with The Market Theater's Windybrow Arts Center


Een historisch verhaal op zijn kop.

Slavernij, kolonialisme, patriarchaat, seksualiteit en de exotificatie van het Zwarte vrouwelijke lichaam - de Zuid-Afrikaanse actrices Lebogang Mashile en Ann Masina stellen die in Venus versus Modernity aan de orde.

In Venus vs. Modernity onderzoekt Lebo Mashile de beeldvorming en politiek van het vrouwenlichaam aan de hand van het indrukwekkende en pijnlijke verhaal van Sarah Baartman, die in de 19e eeuw als Afrikaanse ‘freak’ vrouw in Europa tentoongesteld werd. Baartman’s lichaam werd een referentiepunt voor o.a. politieke satire, modeontwerp en medisch debat. Mashile zet het historische verhaal in deze zwarte komedie op zijn kop en geeft Baartman een autonome stem in poëzie en operazang. Venus vs. Modernity legt de effecten van witte suprematie en een patriarchaal systeem op de beeldvorming van het Zwarte vrouwenlichaam bloot. Dit wordt versterkt door spel en zang van Ann Masina, die met haar fysieke aanwezigheid de godin Venus belichaamt en met haar krachtige stem een voltallig koor neerzet.

Lebo Mashila is een van de moedige vrouwen die in de Zuid-Afrikaanse kunstscène onomwonden haar mening uitspreekt zoals over Black Awareness. Venus versus Modernity werd voor het eerst bedacht en opgevoerd in The Centre for The Less Good Idea in Johannesburg onder leiding van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. Ann Masina trad eerder dit jaar in twee Zuid-Afrikaanse producties op tijdens het Holland Festival.Amsterdam | Compagnietheater (Teaser)
Do 3 okt 19.30 uur (teaser, deel openingsprogramma € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 19.00 uur € 16,- (met korting € 13,50) TICKETS

Den Haag |Het Nationale Theater
Za 5 okt 20.00 uur € 21,50 (met korting € 18,- en 20,- ) TICKETS

Amsterdam | De Balie
Wo 9 okt 20.00 uur € 15,- (met korting € 12,50) TICKETS

Amsterdam | Pleintheater
Za 12 okt 20.30 uur € 13,- (met korting € 11,-) TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Zo 13 okt 15.30 uur € 14,- (met korting € 11,-) TICKETS

[REGIE] Pamela Nomvete, Koleka Putuma [SPEL] Lebogang Mashile & Ann Masina [DUUR] 60 minuten

Special

WHAT IS ARTIVISM? #1

Dancing on the Edge, Afro_Vibes en Podium Mozaïek


Afro_Vibes, Dancing on the Edge en Podium Mozaïek brengen een avond waarin Nederlandse en internationale kunstenaars en activistenwerk tonen en in gesprek gaan over Artivism. In de meest simpele uitleg verbindt artivism 'art' met 'activisme'. Artivism projecten kenmerken zich door nieuwe vormen van politieke interventie, hebben ze een rebels, ongehoorzaam karakter en vinden vaak plaats buiten de gewoonlijke kunstplatforms en in de publieke ruimte. Vanuit Afro_Vibes zullen Qudus Onikeku, Gabrielle Goliath, Mzo Gasa en Thania Petersen hun werk tonen en in een panelgesprek hun ervaringen en expertise delen.

Amsterdam ⎥Podium Mozaïek
Wo 9 okt 19:30 - 23.00 uur TICKETS

Dans

YUROPA (NIGERIA)


Wat is een reis in tijden van humanitaire crises?

Yuropa is een dansvoorstelling over migratie. De Nigeriaanse choreograaf Qudus Onikeku toont de bizarre en realistische reis van drie jonge Nigerianen naar Europa die uitmondt in een gewelddadig incident.

De reizigers leggen een ongemakkelijke waarheid bloot, waarin zij ons confronteren met onze eigen, ware of onware, beeldvorming over migratie. Wat is een reis in tijden van humanitaire crises? Met choreografische stijlmiddelen onderzoekt Onikeku of we door het delen van verhalen, muziek, rituelen, fantasie en verzet, elkaars waarheden beter kunnen begrijpen. Yuropa verwijst naar ‘Europa’ en ‘Yoruba’, een bevolkingsgroep, taal en cultuur van West Afrika.Amsterdam | Compagnietheater

Za 5 okt 19.00 uur € 16,- (met korting € 13,50) TICKETS

Amsterdam | Podium Mozaïek
Vr 11 okt 20.30 uur € 15,50 (met korting € 10,50 en € 13,50)  TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Zo 13 okt 14.00 uur € 14,- (met korting € 11,-) TICKETS

[CHOREOGRAFIE] Qudus Onikeku [DUUR] 60 minuten