Voorstellingen

Alles
Dans
Theater
Special
Muziek
Expositie
Theater

Venus versus Modernity (ZA)


In Venus vs. Modernity onderzoekt Lebo Mashile de beeldvorming en politiek van het vrouwenlichaam aan de hand van het indrukwekkende en pijnlijke verhaal van Sarah Baartman, die in de 19e eeuw als Afrikaanse ‘freak’ vrouw in Europa tentoongesteld werd. Baartman’s lichaam werd een referentiepunt voor o.a. politieke satire, modeontwerp en medisch debat. Mashile zet het historische verhaal in deze zwarte komedie op zijn kop en geeft Baartman een autonome stem in poëzie en operazang. Venus vs. Modernity legt de effecten van witte suprematie en een patriarchaal systeem op de beeldvorming van het Zwarte vrouwenlichaam bloot. Dit wordt versterkt door spel en zang van Ann Masina, die met haar fysieke aanwezigheid de godin Venus belichaamt en met haar krachtige stem een voltallig koor neerzet.

Amsterdam | Compagnietheater (Teaser)
Do 3 okt 19.30 uur (deel openingsprogramma € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 19.00 uur € 16,- (met korting € 13,50) TICKETS

Den Haag |Het Nationale Theater
Za 5 okt 20.45 uur € 21,50 (met korting € 18,- en 20,- ) TICKETS

Amsterdam | De Balie
Wo 9 okt 20.00 uur € 15,- (met korting € 12,50) TICKETS

Amsterdam | Pleintheater
Za 12 okt 20.30 uur (prijzen nog niet bekend) TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Zo 13 okt 15.30 uur € 14,- (met korting € 11,-) TICKETS

[REGIE] Pamela Nomvete, Koleka Phutuma[SPEL] Lebogang Mashile & Ann Masina   [DUUR] 60 minuten
Afro_Vibes Festival in partnership with The Market Theater's Windybrow Arts Center

Muziek

Elegy (ZA)


Elegy gaat over geweld tegen vrouwen en LHBTI’ers en de onaangename realiteit van de verkrachtingscultuur en seksueel geweld in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. Elegy is een krachtig rouwritueel waarin zeven zangeressen een enkele, heldere, hoge noot vasthouden elkaars zang in een doorgaande loop opvolgen en het publiek in een trance brengen. Regisseur Gabrielle Goliath toont het geweld niet maar benadrukt de individualiteit van elk slachtoffer. Zij gebruikt de klassieke klaagzang om traumatische herinneringen deelbaar te maken. Ze won o.a. de Future Generation Special Prize en de Standard Bank Young artist Award met haar werk.

Amsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 20.30 uur € 14,- (met korting € 11,50) TICKETS

Amsterdam | De Balie
Do 10 okt 20.00 uur € 15,- (met korting € 12,50) TICKETS

Amsterdam | Bimhuis
Zo 13 okt 20.30 uur € 19,- (met korting € 16,-) TICKETS

[REGIE] Gabrielle Goliath  [DUUR] 60 minuten

Dans

Yuropa (WA)


Yuropa is een dansvoorstelling over migratie. Choreograaf Qudus Onikeku toont de bizarre en realistische reis van drie jonge Nigerianen naar Europa die uitmondt in een gewelddadig incident. De reizigers leggen een ongemakkelijke waarheid bloot, waarin we geconfronteerd worden met onze eigen, ware of onware, beeldvorming over migratie. Wat is een reis in tijden van humanitaire crises? Met choreografische stijlmiddelen onderzoekt Onikeku of we door het delen van verhalen, muziek, rituelen, fantasie en verzet, elkaars waarheden beter kunnen begrijpen. Yuropa verwijst naar ‘Europa’ en ‘Yoruba’, een bevolkingsgroep, taal en cultuur van West Afrika

Amsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 19.00 uur € 16,- (met korting € 13,50) TICKETS

Amsterdam | Podium Mozaïek
Vr 11 okt 20.30 uur € 15,50 (met korting € 10,50 en € 13,50)  TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Zo 13 okt 14.00 uur € 14,- (met korting € 11,-) TICKETS

[CHOREOGRAFIE] Qudus Onikeku [DUUR] 60 minuten

Dans

Carré Noir (DCR)


In deze choreografische performance baseert Elizabeth Tambwe zich op ‘Zwart Vierkant’ van Malevich. Een werk dat niet is wat het lijkt, het vierkant is niet vierkant en niet zwart. Wat zien we eigenlijk? Twee dansers mengen zich met het publiek en het schuivende decor in de voorstelling zorgt voor een publieksbeleving waarbij grenzen vervagen en desoriëntatie ontstaat. Carré Noir speelt met ons onvermogen werkelijk waar te nemen. Wat weten we van de werkelijkheid, bestaat die wel echt? Het onderscheid tussen feiten en fictie vervaagt. Tambwe onderstreept in Carré Noir ons vermogen om ons perspectief op de werkelijkheid telkens iets te verschuiven.

Amsterdam | Compagnietheater
Do 3 okt 19.30 uur € 22,50 (met korting € 20,-) Teaser - (Deel van het openingsprogramma) TICKETS

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 20.30 uur € 14,- (met korting € 11,50) TICKETS

Amsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 20.30 uur € 14,- (met korting € 11,50) TICKETS

[CHOREOGRAFIE] Elisabeth Bakambamba Tambwe [DUUR] 60 minuten

Dans

Symphony of Now (OE/NL)


Symphony of Now is een Nederlands-Oegandese dansvoorstelling over de techno scene in Oeganda & Nederland en de kracht van techno muziek. De voorstelling zet de nachtclub neer als een ruimte waarin mensen op de dansvloer zelfexpressie en samenhorigheid ervaren. Met constante muziek als motor wordt het publiek, met de dansers, in een hypnotiserende trance gebracht. De choreografen laten zien hoe dansen op techno transcendentie mogelijk maakt en leggen de link tussen dans en spirituele ervaringen.

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 21.30 uur € 16,- (met korting € 13,50) (Double Bill met Boom zonder Wortels) TICKETS

Rotterdam | Kunsthal
Zo 6 okt 12.00 - 16.00 uur € 14,- (met korting € 7,-) (deel van het middagprogramma) TICKETS

Den Haag | Paard
Vr 11 okt 19.30 uur € 17,50 (met korting € 15,-) (deel van het avondprogramma) TICKETS

Utrecht| TivoliVredenburg
Za 12 okt 20.00 uur € 17,20 (met korting € 15,-) (deel van het avondprogramma) TICKETS

Rotterdam| Maaspodium
Zo 13 okt 17.00 uur € 10,- (met korting € 8,-) Combiticket met Venus vs Modernity & Symphony od Now € 25,- (met korting € 20,-) Combiticket met Venus vs Modernity € 20,- (met korting € 15,-) TICKETS

[Choreografie en dans]: Abdul Kinyenya, Lilian Nabaggala Maxmillian, Faizal Ddamba (Batalo East, Oeganda),  Melvin Fraenk, Çağdas Gülum, Anne Suurendonk, Tom van Wee en dansers van DOX CLUB

[DUUR] 30 minuten

Dans

O Mostro está em cena (AN)


Een kritische dansvoorstelling van zes dansers uit Angola over egoïsme, vooroordelen, xenofobie, ongelijkheid en onderdrukking die de vrijheid van expressie en beweging bedreigen. Universele zorgen over territoriale dreigingen en de toenemende drang in de wereld om zich achter grenzen op te sluiten en te isoleren van anderen, dat is waar de dansvoorstelling O Monstro está em cena [The Monster is on Stage] om draait. Angolan Contemporary Dance Company (CDC Angola) is opgericht in 1991 en voert in al haar dansproducties een strijd voor creatieve vrijheid en inclusiviteit. De opvoering van O Monstro está em cena bij Afro_Vibes is de start van een Europese tournee.

Amsterdam | Compagnietheater
Za 5 okt 21.30 uur € 16 / (met korting) € 13,50 TICKETS

[Choreografie en dans]: Ana Clara Guerra Marques en Nuno Guimarães

[DUUR] 60 minuten

Muziek

Bongeziwe Mabandla (ZA)


Bongeziwe is een Afro-Folk zanger en gitarist uit Zuid-Afrika met wereldwijd meer dan 111.000 maandelijkse luisteraars op Spotify. Met zijn debuut album werd hij in 2012 met Umlilo het nieuwe gezicht van Afro-Folk. Hij brengt een unieke klank waarbij hij Xhosa teksten samenbrengt met traditionele muziek en folk. De afgelopen jaren toerde hij internationaal en was o.a. te zien bij festivals in Zuid-Afrika zoals het Cape Town World Music Festival en Oppikoppi en internationale festivals als Primavera Sound Festival in Barcelona en het Japanse Sukiyaki Meets the World Festival. Met zijn tweede album Mangaliso (wonder) won hij een South African Music Award (SAMA). Zijn derde album getiteld Zange (nooit eerder) komt eind 2019 uit. Zijn optreden bij Afro_Vibes is de start van een Europese tournee.

Rotterdam| Kunsthal
Zo 6 okt Teaser (deel middagprogramma) 12.00 - 16.00 uur € 14,- (met korting € 7,-) TICKETS

Den Haag| Paard
Vr 11 okt (deel avondprogramma) 19.30 uur € 17,50 (met korting € 15,-) TICKETS

Utrecht| TivoliVredenburg
Za 12 okt (deel avondprogramma) 20.00 uur € 17,20 (met korting € 15,) TICKETS

Amsterdam| Bimhuis
Zo 13 okt  20.30 uur € 19.-  (met korting € 16,-) TICKETS

Expositie

Speak Truth to Power


Expositie Speak Truth to Power
Curator: Ingrid Masondo & Cathal McKee

Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Zij richt zich op de onzichtbare geschiedenissen, verhalen die niet zijn verteld en de vastlegging in beelden. Uit het IZIKO netwerk selecteert zij Afrikaanse kunstenaars die vragen stellen over identiteit, etniciteit, gender en identificatie en die bestaande beelden over de geschiedenis ontleden. Cathal McKee presenteert grafisch werk en illustraties van jonge actuele kunstenaars uit Afrika en de Afro-Nederlandse diaspora. Hij reflecteert aan schoonheid die in waarheid verscholen zit. ‘De instagramversie van de waarheid die media en influencers posten en delen domineert vaak onze kijk op de wereld. Vinden we de waarheid belangrijk of scrollen we er voorbij? Veel kunstenaars en ontwerpers willen hun waarheid delen, onjuiste verhalen uit het verleden opnieuw vertellen of verbeelden.

Amsterdam | Compagnietheater
3 - 5 oktober

Rotterdam | Kunsthal
6 - 13 oktober

Amsterdam | No man's Art Gallery
3 oktober  - 30 november

Amsterdam | De Balie
3 oktober  - 30 oktober

Featuring Artist: Thania Peterson

Thania Petersen is deel van de expositie Speak Truth to Power met materiaal uit haar serie I am Royal. Hierin brengt ze met kostuums en decorstukken de locaties in Zuid-Afrika in beeld van slavernij en gedwongen verhuizingen. Een nieuw perspectief op de koloniale geschiedenis van Zuid-Afrika, Nederland en Indonesië en de rol van de islam hierin. Thania Petersen heeft een Award van de Thami Mnyele Foundation en is in oktober Artist in Residence.

Titel: Unravel
Performer: Thania Petersen
Zuid-Afrika
30 min

De Islam in Zuid-Afrika was een spirituele plek die geborgenheid bood aan mensen onderdrukt door slavernij en apartheid. In haar performance Entangled gebruikt Thania Petersen als Zuid-Afrikaanse moslima het Islamitische wandtapijten om de bedreiging van deze spirituele plek tot uitdrukking te brengen. Bedreiging door fysiek geweld en het Wahabisme, een conservatieve ideologie die niet wordt onderschreven door moslims in Zuid-Afrika. Petersen daagt hedendaagse vooroordelen uit over haar geloof.

Amsterdam | Compagnietheater
Do 3 okt 19.30 uur Teaser - (deel openingsprogramma) € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS

Amsterdam| Compagnietheater
Vr 4 okt 20.30 uur  € 10.- TICKETS

 

Theater

Unravel

Titel: Unravel
Performer: Thania Petersen
Zuid-Afrika
30 min

De Islam in Zuid-Afrika was een spirituele plek die geborgenheid bood aan mensen onderdrukt door slavernij en apartheid. In haar performance Entangled gebruikt Thania Petersen als Zuid-Afrikaanse moslima het Islamitische wandtapijten om de bedreiging van deze spirituele plek tot uitdrukking te brengen. Bedreiging door fysiek geweld en het Wahabisme, een conservatieve ideologie die niet wordt onderschreven door moslims in Zuid-Afrika. Petersen daagt hedendaagse vooroordelen uit over haar geloof.

Amsterdam | Compagnietheater
Do 3 okt 19.30 uur Teaser - (deel openingsprogramma) € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS

Amsterdam| Compagnietheater
Vr 4 okt 20.30 uur  € 10.- TICKETS

 

Dans

Awanaisa

Titel: Awanaisa
Choreografie: Jomecia Oosterwolde - ODEJ Dance Company
Nederland
15 min

Awanaisa is een ode aan de vrouw. Jomecia neemt je door dans mee op een reis naar realisatie, bewustwording en empowerment. Ze brengt een boodschap over waar een ieder zich mee kan identificeren. Zij volgt het nieuwe makerstraject van het Bijlmer Parktheater waar zij het komende jaar een theaterstuk zal creëren. Als enige Nederlandse stond zij op wereldpodia met de grootste namen in de hiphop/streetdance wereld. Ze is op tour geweest met o.a Armin van Buuren, Lionell Richie, Diana Ross, Eva Simons en heeft voor vele grote merken als NIKE, Reebok en tv shows als X-factor, Idols en The Voice gedanst in binnen en buitenland.

Amsterdam | Bijlmerparktheater
Za 5 okt 20.00 uur (deel avondprogramma) € 16,- inclusief drankje TICKETS

Dans

Boom zonder Wortels


De dansvoorstelling Boom zonder Wortels is de persoonlijke zoektocht van Henry O’Tawiah naar zijn roots, afkomst en identiteit en naar zijn eigen waarheid, verhaal en innerlijke kracht. Niet weten waar je vandaan komt, wel weten waar je naartoe gaat. Hoe hou je jezelf staande op het moment dat de waarheid over je eigen roots opeens anders is dan je is voorgehouden? Henry O’Tawiah is een ervaren danser en choreograaf (hiphop, locking, popping, experimental) en werkte tijdens Operaestate Festival Veneto in Italïe en in Zuid Afrika aan deze solovoorstelling. Boom zonder Wortels is een co-productie van Artscape, Solid Ground Movement en Afro_Vibes.

Amsterdam | Compagnietheater
Vr 4 okt 21.30 uur € 16,- (met korting 13,50) (Double bill met Symphony of Now) TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Za 12 okt 19.30 uur € 10,- (met korting 8.-) TICKETS

[CHOREOGRAAF & DANS] Henry O’tawiah [PRODUCTIE] Solid Ground Movement, Artscape en Afro_Vibes[MENTOR] [DUUR] 45 minuten

Dans

Amaqhawe (ZA)


De dansvoorstelling Amaqhawe van choreograaf Mzo Gasa en dansers van Sibonelo Dance Project uit Kaapstad gaat over herinneringen, verzet en hoop. Amaqhawe betekent 'de helden' in isiZulu en gaat over het doorzettingsvermogen van jongeren in Zuid-Afrika om dromen waar te maken. Amaqhawe is een provocatieve dansvoorstelling over de strubbelingen van jongeren die opkomen voor hun toekomst, voor betaalbaar onderwijs en een gelijkwaardige samenleving. Het stelt het publiek de vraag in hoeverre wij bereid zijn om te vechten voor waar wij voor staan. Amaqhawe is een oproep voor solidariteit en doorzettingsvermogen.

Amsterdam | Compagnietheater
Do 3 okt 19.30 uur première (deel openingsprogramma) € 22,50 (met korting € 20,-) TICKETS

Amsterdam | Bijlmer Parktheater
Za 5 okt 20:00 uur (deel van avondprogramma) € 16,- (inclusief drankje) TICKETS

Den Haag | Het Nationale Theater
Zo 6 okt 20.15 uur € 18,- (dagkaart € 21,- incl. Stamboom monologen) TICKETS

Utrecht| Stadsschouwburg
Vr 11 okt 20:00 uur € 19,- (met korting € 10,- en € 14,-) TICKETS

Rotterdam | Maaspodium
Za 12 okt 20:30 uur € 14,- (met korting € 11,-) Combiticket met  Boom zonder Wortels € 20,- (met korting € 15,-) TICKETS

[CHOREOGRAAF & DANS] Mzokuthula Gasa [PRODUCTIE] Sibonelo Dance Project [MENTOR] Alida Dors & Nora Chipaumire [DUUR] 60 minuten

Special

iAfrica Film Festival


iAfrica Film Festival (iAFF) laat het publiek kennismaken met Afrikaanse cinema. Het festival brengt kwaliteitsvolle, eigenzinnige en maatschappelijke relevante filmbeelden van en over Afrika en de diaspora. iAFF is een initiatief van stichting Yangambi en had in 2016 haar eerste editie in Den Haag. iAfrica en Afrovibes slaan voor het 3e jaar de handen ineen en brengen een weekend programma met theater, dans, muziek en film en verbinden Het Nationale Theater (Spui) met het Filmhuis in Den haag. Kijk voor het volledige programma en tickets op film.iafricafestival.com

Filmhuis Den Haag
Za 5 okt & Zo 6 okt
Kijk voor het volledige programma en tickets op:  film.iafricafestival.com

Special

Meet the Artists

Meet the Artists
Een avondprogramma met Thania Petersen, Ingrid Masondo en Margriet van der Waal over identiteit, culturele achtergrond en vormkeuze van moderne kunstenaars in Zuid-Afrika.

Thania Petersen is een uitgesproken kunstenaar die haar Kaap Maleisische afkomst en moslim achtergrond verwerkt in haar fotografie en beeldende kunst. Ingrid Masondo is curator bij IZIKO South African National Gallery in Kaapstad. Gender, ras, etniciteit en identificatiein de private en publieke sfeer en de vormgeving in beelden en illustraties zijn in haar curatorschap terug te vinden.In hoeverre gebruiken zij hun zoektocht naar identiteit, religie en hun tradities in hun werk en in de vormen die ze kiezen? Margriet van der Waal is bijzonder hoogleraar Afrikaanse cultuur, geschiedenis en literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zij zal onder meer ingaan op het belang van de Afrikaanstalige identiteit bij jonge generaties in Zuid-Afrika.

Amsterdam ⎥Zuid Afrika Huis
Di 8 okt 19:30 uur Informatie

Special

What is Artivism? #1

What is Artivism? #1
Afro_Vibes, Dancing on the Edge en Podium Mozaïek brengen een avond waarin Nederlandse en internationale kunstenaars en activistenwerk tonen en in gesprek gaan over Artivism. In de meest simpele uitleg verbindt artivism 'art' met 'activisme'. Artivism projecten kenmerken zich door nieuwe vormen van politieke interventie, hebben ze een rebels, ongehoorzaam karakter en vinden vaak plaats buiten de gewoonlijke kunstplatforms en in de publieke ruimte. Vanuit Afro_Vibes zullen Qudus Onikeku, Gabrielle Goliath, Mzo Gasa en Thania Petersen hun werk tonenen in een panelgesprek hun ervaringen en expertise delen.

Amsterdam ⎥Podium Mozaïek
Wo 9 okt 19:00 - 23.00 uur Informatie volgt nog:  https://www.podiummozaiek.nl/

Special

Kunsthal take-over

Kunsthal take-over
Zondag 6 oktober neemt Afrovibes het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag met dans, muziek en installaties met werk van o.a. Elizabeth Tambwe (Congo DCR), Bongeziwe Mabandla (Zuid-Afrika), Dox (NL) en Batalo East (Oeganda). Laat je verrassen en inspireren door performances en interventies en meet & greets door en met Afrikaanse en Nederlandse makers! De makers en de kunstenaars gaan na de voorstelling in gesprek met het publiek over de thematiek Speak Truth to Power en hoe dit vorm heeft gekregen in hun voorstellingen en werk. Het programma is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs..

Rotterdam ⎥Kunsthal
Zo 6 okt 12:00 - 16:00 uur € 14,- (met korting € 7,- TICKETS