Voorstellingen

Alles
Dans
Theater
Special
Muziek
Poetry
Expositie
Dans

Ketima (ZA)


Just when you think the dancers aroused by the heroic ascending music will leap into thin air, or run as the name of the piece suggest they remain grounded on the floor creating a silence that is both nerve wrenching and exiting (...) until the climax becomes almost unbearable, until you can't breathe'.
- Jedi Ramalapa, Goethe Institute Joburg

Een choreografische oproep tot onthaasten
Vuyani Dance Theatre is het meest vooraanstaande moderne dansgezelschap in Zuid-Afrika en de top van actuele moderne Afrikaanse dans. Ketima betekent 'rennen' en is een choreografische oproep van Maqoma tot onthaasten en achterom kijken, tot herinneren van je kinderdromen en de tradities en roots die je hebben gevormd. De dansers laten de onrust en haast zien in de levensfasen van een mens, van onbezonnen en onbevangen peuter tot rationele volwassene gedomineerd door hectiek, haast en snelheid in zijn dagelijkse leven.
Ketima reflecteert een botsing tussen het hervinden van de rust van je roots en de haast en onrust van snelle verandering. De bewegingen van de dansers lopen daarom niet altijd synchroon, zij bewegen soms met hun eigen tempo en ritme als symbool van vrijheid en het breken met uniformiteit. De live percussie muziek zorgt voor de rode draad waar de dansers in bundels van licht op reageren.

CHOREOGRAFIE Gregory Maqoma
DANS Lulu Mlangeni, Roseline Keppler, Julia Burnham, Nomasonto Radebe
MUZIEK Azah Given Mphago
PRODUCTIE Vuyani Dance Theatre, Johannesburg
DUUR 60 min
JAAR 2016, Zuid-Afrika, Europese première

DATA
wo 5 okt 20:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, vanaf €20,- (onderdeel programma openingsavond) koop hier je tickets
vr 7 okt 20:00 uur Bijlmer Parktheater, Amsterdam, vanaf €11,- (avondprogramma) koop hier je tickets
za 8 okt 20:30 uur Stadsschouwburg Utrecht, vanaf €10,- (avondprogramma) koop hier je tickets
zo 9 okt 15:30 uur Theater aan het Spui, Den Haag, vanaf €14,- (middag / avondprogramma incl. Lady Africa Fashion Show) koop hier je tickets

Dans

Portrait of myself as my father (ZW)


I wanted the most masculine physical language possible, language of male spaces—or arena—in which black men dominate
. - Nora Chipaumire, choreograaf.

Het mannelijk lichaam, toevallig zwart, zijn we er bang voor of trekt het ons juist aan? Portrait of myself as my father viert en bekritiseert de presentatie en de representatie van mannelijkheid. De dansers balanceren tussen gevecht en spel, gebruiken stereotypen van zwarte mannelijkheid en laten een man zien die alle mannen belichaamt. Zowel tradities als moderniteit, sterk als kwetsbaar, een man tussen twee werelden. Het zelfbeeld van de zwarte man en de vraag hoe het is om Afrikaan te zijn in een moderne wereld staat centraal. We zien in een boksring sport als metafoor voor mannelijkheid en de wereld van de zwarte man.

Portrait of myself as my father wordt opgevoerd door Chipaumire, de Senegalese danser Kaolack (danser bij Compagnie Jant-Bi) en de Jamaicaanse danser Shamar Watt.

Op 7 oktober wordt om 18.40 uur de korte film Kinglady van Nora Chipaumire vertoont (GRATIS).

De pers over Portrait of myself as my father:

A rock star of downtown dance, with a majestic quality that blows everything else out of the water. - Dance Magazine

Ms. Chipaumire (...) delivers a booming manifesto and asks: How do you become a man? A black man? A black African man? - The New York Times

CHOREOGRAFIE Nora Chipaumire
DANS Nora Chipaumire , Pape Ibrahima Ndiaye a.k.a. KAOLACK, Shamar Watt
PRODUCTIE MAPP International, New York
DUUR 80 min
JAAR 2016, Zimbabwe/Senegal, Nederlandse première 

DATA
do 6 okt 21:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, €15,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
vr 7 okt 19:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, €15,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
zo 9 okt 16:00 uur Maaspodium, Rotterdam, vanaf €10,- (middag / avondprogramma) koop hier je tickets

watch trailer

Theater

We didn’t come to Hell for the Croissants (ZA)


Een groot succes op het National Arts Festival in Zuid-Afrika en het Fringe Festival in Australië. Gewelddadig, erotisch, surrealistisch en humoristisch: de 7 hoofdzonden in een klassiek Japans/Zuid-Afrikaanse setting. We didn't come to Hell for the Croissants zijn korte, moderne verhalen over verleiding, seks en geweld.

De voorstelling is gebaseerd op een oude Japanse vertelvorm, het Kamishibai theater, dat ook wel het 'papieren of stripboek theater' wordt genoemd, waarbij kartonnen platen met tekeningen in en uit een box worden geschoven. Theatermaakster Jemma Kahn combineert op surrealistische wijze deze klassieken Japanse traditie van het vertellen van gewelddadige en erotische verhalen door stripboek theater met moderne verhalen uit onze tijd.

CONCEPT Jemma Kahn
SPEL Jemma Kahn, Ricardo Pombo
TEKST Tertius Kapp,Rosa Lyster, Lebogang Mogashoa, Nicholas Spagnoletti, Louis Viljoen, Justin Oswald
PRODUCTIE POPArt Production, Johannesburg
DUUR 70 min
JAAR 2016, Zuid-Afrika, Europese première
TAAL Engels

DATA
do 6 okt 21.00 uur Compagnietheater, Amsterdam €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
vr 7 okt
21.30 uur Compagnietheater, Amsterdam €10,- UITVERKOCHT
za 8 okt
21.30 uur Compagnietheater, Amsterdam €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-

Muziek

Soweto Soul (ZA / NL)


Een swingend eerbetoon aan de muzikale ziel van de Zuid-Afrikaanse townships. De Nederlandse producer/gitarist Joep Pelt reisde vorig jaar naar Zuid-Afrika om een documentaire en album te maken met verschillende generaties artiesten. Zijn doel: Zuid-Afrikaanse muziekstijlen als pennywhistle, jive, mbaqanga en kwaito in de spotlights zetten. En tegenwicht bieden aan de steeds prominenter aanwezige moderne popmuziek.

Het album en de documentaire verschijnen in oktober, maar de beste manier om de echte Soweto Soul te voelen is natuurlijk tijdens dit concert met de zangers/muzikanten uit de documentaire!

Inleiding Soweto Soul
Voorafgaand aan de voorstelling in Den Haag is er van 18:00 tot 18:30 uur een muzikale inleiding door Joep Pelt en Zuluboy. 

Film Akounak Tedalat Taha Tazoughai
Na de inleiding (en voor Soweto Soul) is er om 19.00 uur ook nog de mogelijkheid om naar de film Akounak Tedalat Taha Tazoughai (Rain the Color Blue with a Little Red in It) die Afrovibes in samenwerking met DNR filmclub presenteert te gaan.

MUZIEK Zuluboy (ZA) en Joep Pelt (NL)
DUUR 80 min
JAAR 2016, Zuid-Afrika / Nederland

DATA tijdens Afrovibes
do 6 okt 22:30 uur Compagnietheater, Amsterdam (teaser), €5,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
za 15 okt 21:00 uur De Nieuwe Regentes, Den Haag, €15,- (avondkaart €17,50) koop hier je tickets

Overige data
di 4 okt Oosterpoort Groningen
vr 7 okt Grounds Rotterdam
za 8 okt Melkweg Amsterdam
zo 9 okt Utrecht, Tivoli/Vredenburg

Muziek

AllBasters (ZA / NL)


We zijn allemaal bastaards, gekleurd en van gemengd bloed. Een urban dans- en muziekprogramma met de Zuid-Afrikaanse hiphopper Hemelbesem (Simon Witbooi) en de Nederlandse hiphoppers Marikit en Skafalau aka Helberg uit Utrecht. Synergie en botsing van gemengde culturen op het podium, resultaat van een internationale uitwisseling tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse hiphop artiesten in 2016.

AllBasters gaat over afkomst; de gedeelde taal en gezamenlijke geschiedenis tussen Nederland en Zuid-Afrika en de verbinding tussen hiphop en cultuur in beide landen. Hemelbesem verwerkt de verhalen en muziek van de kleurlingen in Zuid-Afrika, voor wie het Afrikaans hun moedertaal is.

CONCEPT Simon Witbooi (Hemelbesem)
MUZIEK Simon Witbooi, Skafalau aka Helberg, Marakit, e.a.
PRODUCTIE Afrovibes & Artscape (Kaapstad)
DUUR 80 min
JAAR 2016, Zuid-Afrika, Nederland, Europese première
TAAL Afrikaans, Engels

DATA
do 6 okt 20:30 uur Stadsschouwburg, Utrecht, vanaf €10,- (avond programma) koop hier je tickets
vr 7 okt 21:30 uur Compagnietheater, Amsterdam €15,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
za 8 okt 21:30 uur Compagnietheater, Amsterdam  €15,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
ma 10 okt 18:30 uur Theater aan het Spui, Den Haag, vanaf €14,- (avond programma) koop hier je tickets

Theater

Fractured Memory (KE /NL)


The great force of history comes from the fact that we carry it within us, are unconsciously controlled by it in many ways, and history is literally present in all that we do... And it is with great pain and terror that one begins to assess the history that has placed one where one is, and formed one's point of view
. - James Baldwin

Hoe gaan we om met onze geschiedenis vol complexiteit? Kunnen we onze gedeelde geschiedenis erkennen en een nieuwe taal ontwikkelen om met ongemakkelijke waarheden om te gaan? Veelvoudige perspectieven worden belicht zoals historische archieven, persoonlijke ervaringen en een tekst van James Baldwin over een congres in 1956 in Parijs. Wat zijn de effecten van dit congres van Afro-intellectuelen, schrijvers, kunstenaars, filosofen en theoretici op de hedendaagse maatschappij? Fictie wordt gemixt met feiten, diverse perspectieven, verschillende stemmen en gefragmenteerde contouren. Tekst, projectie en storytelling smelten samen.

Ogutu onderzoekt de grenzen tussen orale en visuele verhaal om een multidimensionale ruimte te creëren die gekenmerkt wordt door gefragmenteerde tijd. Een ruimte waar de verteller en het beeld een dialoog vormen.

COMPOSITIE & PERFORMANCE - Ogutu Muraya
DRAMATURGIE / REGIE ASSISTENTIE Esther Mugambi en Noah Voelker
PRODUCTIE Das Theatre
DUUR 60 min
JAAR 2016, Kenia / Nederland
TAAL Engels
SPECIAL THANKS Roland Albrecht, Akira Milan, Lena Graber, Dirk Verstockt, Edit Kaldor, Muthoni Garland en Al Kags

DATA
do 6 okt 18:45 uur Compagnietheater, Amsterdam (incl. In gesprek met: Christine Otten over We hadden liefde, we hadden wapens, €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
vr 7 okt 19:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, alleen combiticket verkrijgbaar vanaf €20,- koop hier je ticket 
za 8 okt
19:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-

Theater

VIER (NL)


Ik wil niet als een Indiase yoga goeroe klinken. Hoe kan ik dit juist omschrijven? Het is gewoon dat ene moment op de schommel, waarbij je op het hoogste punt even gewichtloos lijkt te zijn. Begrijp je wat ik bedoel?

In VIER bevraagt Dionne Verwey de wereld van nu. Kunnen geluksprogramma's, yoga, ademhalingstechnieken en superfoods ons redden van de dagelijkse hectiek? Van ons leven met altijd geluk in het verschiet en trauma's net achter ons? Met al onze meditatietrainingen proberen we onze happy place te benaderen. Die vier muren binnen onszelf waar we ons vrij voelen, veilig voelen. Die plek diep van binnen waar we nog kind zijn. Maar speelt dat kind in ons? Of zijn we het vergeten?

Verwey maakt fysiek beeldend theater, met een tragi-komisch smaakje. Als theatermaker houdt ze zich bezig met de zoektocht naar de universele aspecten van de mens. Dat wat ons bindt. Daarbij kijkt ze naar de maatschappij met een goede dosis verzet tegen alles dat als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

CONCEPT & SPEL Dionne Verwey
ARTISTIEKE BEGELEIDING & EINDREGIE Sanne van Rijn
PRODUCTIE Podium Mozaïek
DUUR 60 min
JAAR 2016, Nederland
TAAL Nederlands

DATA
do 6 okt 20:30 uur Stadsschouwburg Utrecht, vanaf €10,- (teaser, avondprogramma) koop hier je tickets
za 8 okt 19:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-

Special

Welcome to the smiling Coast


Welcome to the Smiling Coast
is een documentaire over toerisme in Gambia, ook vaak 'Little Jamaica' genoemd vanwege de sterke aanwezigheid van toerisme, reggae en Rastafari. De film, gemaakt door de Nederlandse filmmakers Bas Ackermann en Emiel Martens, volgt vijftien kleurrijke Gambiaanse jongeren die hun hoofd boven water proberen te houden in de informele sector van het strandtoerisme - van hotelbewakers en taxichauffeurs tot muzikanten en sekswerkers. Het resultaat is een kritische maar luchtige en vooral ook muzikale documentaire over de impact van toerisme in Gambia, het kleinste land op het Afrikaanse continent.

Voorstelling Weg van Mozambique
Na de film is het mogelijk om om 21.00 uur de voorstelling Weg van Mozambique te bezoeken.

DUUR 72 min

DATUM
vr 14 okt 19:00 uur De Nieuwe Regentes, Den Haag, vanaf €5,- (avondkaart €17,50) koop hier je tickets

watch trailer

Muziek

Weg van Mozambique


Na succesvolle voorstellingen over Cuba, Kaapverdië en Spanje gaat Thijs Borsten het avontuur aan met Mozambikaanse gitarist en stemkunstenaar Neco Novellas. Novellas en Borsten reizen samen door Mozambique in beeld, geluid met de meest bijzondere muzikale herinneringen. Omdat Mozambique evenals Brazilië Portugeestalig is, betrekken ze ook de muziek van Braziliaanse componist, zanger en gitarist Antônio Carlos Jobim.

Weg van Mozambique is een bijzondere voorstelling, waarin het publiek kennismaakt met de innemende persoonlijkheid van Neco Novellas, die een bereik heeft van maar liefst vijf octaven en beschikt over een warme, diepe stem.

Film Welcome to the smiling coast
Voor Weg van Mozambique is er om 19.00 uur ook de mogelijkheid om naar de film Welcome to the smiling Coast te gaan die Afrovibes in samenwerking met DNR filmclub presenteert.

DATUM
vr 14 okt 21:00 uur De Nieuwe Regentes, Den Haag, €15,- (avondkaart €17,50) koop hier je tickets

Muziek

Akounak Tedalat Taha Tazoughai


Afrovibes is trots om in samenwerking met DNR Filmclub Akounak Tedalat Taha Tazoughai (Rain the Color Blue with a Little Red in It) te presenteren. Een Nigeriaanse film over de legendarische gitarist Mdou Moctar: een mysterieuze, motorrijdende, in het paars geklede muzikant die naam probeert te maken in de stad "waar gitaren koningen zijn". Hij gaat de strijd aan met concurrerende kunstenaars, probeert familieconflicten te overwinnen, ondergaat beproevingen van de liefde en komt zichzelf tegen.

Een hommage aan westerse rock- drama's, in het bijzonder Purple Rain uit 1984, gedragen door prachtige muzikale optredens.

Voorstelling Soweto Soul
Na de film is het mogelijk om om 21.00 uur de voorstelling Soweto Soul (ZA / NL) te bezoeken. Voorafgaand is er ook een muzikale inleiding door de makers van deze voorstelling.

DATUM
za 15 okt 19:00 uur De Nieuwe Regentes, Den Haag, €5,- (avondkaart €17,50) koop hier je tickets

watch trailer

Expositie

FIERCE.NOW


We are now faced with the fact that tomorrow is today. We are confronted with the fierce urgency of now. In this unfolding conundrum of life and history, there 'is' such a thing as being too late. This is no time for apathy or complacency. This is a time for vigorous and positive action.
– Martin Luther King

FIERCE.NOW is een pop-up tentoonstelling met werk over positieve ontwikkelingen, nieuwe beelden, ideeën en vernieuwing uit het Afrikaanse continent – eindelijk verteld vanuit het perspectief van de leeuw in plaats van de jager. De titel verwijst naar de meest gebruikte stedelijk jargon 'Fierce' en beroemde uitspraak van Martin Luther King, de "felle urgentie van nu". Een uitspraak die vandaag de dag wellicht nog meer geldt dan voorheen.

FIERCE.NOW is tijdens Afrovibes gratis te zien in het Compagnietheater in Amsterdam en De Nieuwe Regentes in Den Haag. FIERCE.NOW presenteert fotografie, grafisch werk en video's werk van Zuid-Afrikaanse kunstenaars en kunstenaars van het Afrikaanse continent en diaspora. De expositie is samengesteld door Cathal McKee.

Walk and talk
Op 8 oktober om 18:00 uur is er een additionele Walk & Talk (gratis) over FIERCE.NOW en het werk van Greiispaces.

CURATOR Cathal McKee

DATA
wo 5 t/m za 8 okt 18:30 – 23:00 uur Compagnietheater, Amsterdam
di 4 t/m za 15 okt De Nieuwe Regentes, Den Haag
GRATIS

Special

Lady Africa Fashion Show


Tijdens Afrovibes 2015 was het een groot succes: de fashionshow van Lady Africa. Dit jaar doen we het dunnetjes over bij Theater a/h Spui in Den Haag en Kunsthal in Rotterdam. De fashionshow is gericht is op Afrikaanse, alledaagse mode en brengt modellen en real life modellen samen op de catwalk.

Lady Africa is gevestigd in Den Haag en importeert kwalitatief hoogstaande mode- en accessoire labels van veelbelovende Afrikaanse ontwerpers. Door culturen te verbinden en door te inspireren met etnische mode brengt Lady Afrika kleur op de Nederlandse straat. Irene Hin is de creatieve motor van Lady Africa, die met haar Afrikaanse en Nederlandse wortels een brug wil slaan tussen Afrika en de rest van de wereld.

DATA
zo 2 okt 15:00 uur Kunsthal Rotterdam (onderdeel tentoonstelling Making Africa), koop hier je ticket voor de tentoonstelling waarmee je toegang hebt tot de modeshow
zo 9 okt 15:30 uur Theater aan het Spui, Den Haag, vanaf €14,- (middag / avondprogramma) koop hier je tickets

Theater

AIR: Sheralynn Adriaansz (NL)


Naar Kisondela
Ik zie mensen op blote voeten, overhemden met korte mouwen en de geur van vis
kleurige gewaden, rijst eten met je handen en Coca Cola uit een blikje
Armoede en Unicef
mensen die trommelen, mensen die bellen en hard praten
mensen met mijn neus en mijn mond
Ik denk aan Afrika

Welk beeld heeft Europa van Afrika? Wat is eigenlijk het verschil tussen Tanzania en andere Afrikaanse landen? En hoe is het om tussen twee culturen op te groeien? Sheralynn Adriaansz is gefascineerd door Tanzania, maar komt er al snel achter dat ze weinig van haar vaderland weet. In de korte solovoorstelling Naar Kisondela bereid zij zich door middel van storytelling, poppenspel en multimedia voor op haar grote reis naar Tanzania. Een eerlijke solo vol instructiefilmpjes, onwetendheid en verschillende generaties. Over een meisje dat op zoek gaat naar haar Afrikaanse roots.

CONCEPT/ SPEL Sheralynn Adriaansz
BEGELEIDING Ogutu Muraya / Milone Reigman
FOTO Casper Koster
DUUR 20 min
TAAL Nederlands

DATA
vr 7 okt 18:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, €5,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
za 8 okt
18:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, €5,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-

Dans

AIR: Elvis Sibeko & Giovani Vreede (ZA & NL)


UMOYA (work in progress)
Wie zegt dat wij verschillen van elkaar? We ademen toch dezelfde lucht? Zijn wij gemaakt om verdeeldheid te zaaien? En in wie geloven wij eigenlijk? Umoya is een woord uit de Zulu taal en betekent wind, levenslucht, geest of ziel. Het is geinsprireerd op de menselijke evolutie en beschrijft de verschillen in identiteit, traditie, geschiedenis en spirituele geloof. Het drukt de complexiteit uit van grensoverschrijdende culturen. De dansers van Umoya zijn op ontdekkingstocht. Ze maken een spirituele levensreis. Ze laten hun verleden los en maken een verbinding met de toekomst. Heden en verleden zijn immers verbonden.

DOX ATELIERS
DOX presenteert een urban dansprogramma waarin Giovani Vreede samenwerkt met Zuid-Afrikaanse choreograaf Elvis Sibeko. Giovani en Elvis werken met jonge dansers uit het programma DOX ATELIERS waarvan de uitkomst deze avond wordt gepresenteerd.

Elvis Sibeko won vorig jaar de DOXprijs. Hij trainde in diverse dansstijlen, waaronder modern Afrikaanse dans, Indiase dans en traditionele gumbootstijl. Giovani -Dimension- Vreede volgde De Dansopleiding en studeerde af als choreograaf en dansdocent. In de jaren die volgen maakt hij de overstap van bboying naar tal van andere stijlen binnen HipHop en Funk.

CHOREOGRAFIE Elvis Sibeko & Giovani Vreede
DANS DOX ATELIERS, cast: Thu Hang Pham, Rudolf Doelasan, Esra Laisina, Frederique Henraat, Anna Lindaya, Lysanne van Berlo, Ricardo Kerseboom, Martina Gunkel, Davinia Hitipeuw, Nina van der Zouwen, Rianne Wijman, Nadine Sampers, Stash Ferdinands, Stacey Huijbers, Rohiet Tjon Poen Gie
PRODUCTIE DOX
DUUR 15 min
JAAR 2016, Zuid-Afrika / Nederland

DATA
wo 5 okt 19:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, vanaf €20,- (onderdeel programma openingsavond) koop hier je tickets
do 6 okt 20:30 uur Stadsschouwburg Utrecht, vanaf €10,- (avondprogramma) koop hier je tickets
zo 9 okt 16:00 uur Maaspodium, Rotterdam, vanaf €10,- (middag / avondprogramma) koop hier je tickets

Dans

AIR: Kirvan Fortuin (ZA)


Rite: Ndinyindoda! siyaya...

Hoe verhouden wij ons tot de wereld waarin we worden geconfronteerd met complexe discussies over moderniteit versus traditie? Een meeslepende danservaring die zich buiten de gebruikelijke theater setting afspeelt. Het stuk neemt het publiek mee in het onderbewustzijn van de dansers en de choreograaf, met verschillende scenario's en gevechten. Wie leidt, wie volgt – en in hoeverre weten we onze eigen rol?

Kirvan Fortuin zoekt specifiek naar Zuid-Afrikaanse traditionele dans en de methodologie en etiketten van een westerse benadering van hedendaagse dans. Lichamelijkheid en bewegingspatronen van een traditioneel getraind lichaam worden verkend. Er wordt bevraagd of, en hoe dit samengaat met een moderne benadering van de hedendaagse dans.

CHOREOGRAFIE Kirvan Fortuin
DANS Codarts & Julia Burnham (Vuyani Dance Theatre)
DUUR 15 min

DATA
do 6 okt 20:15 uur Compagnietheater, Amsterdam, €5,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-
za 8 okt 20:30 uur Stadsschouwburg Utrecht, vanaf €10,- (avondprogramma) koop hier je tickets

Expositie

AIR: Lazi Mathebula (ZA)


Reflections

I thrive in the grey spaces – the ignored, unexposed parameters of creativity, through everyday living.

Lazi Mathebula (ook bekend als "Greiispaces") maakte speciaal voor Afrovibes een installatie gebaseerd op het vertellen van verhalen in allerlei vormen; films, muziek, koken, stilte, biologie, nostalgie. Het gaat om actie/reactiegedrag waaruit hij werk ontwikkelt met een eigen betekenis.

Greiispaces is een Zuid-Afrikaanse illustrator en zelfstandig ontwerper. Hij gelooft dat creativiteit gaat om transformatie van het gewone, realisme op zijn kop. Zijn werk kenmerkt zich door zijn fixatie op fijne details, de complexiteit van puur Afrikaanse verhalen en een smaakvol gebruik van lichtgevende kleuren om een langdurig visuele impressie te creëren.

Walk and talk
Op 8 oktober om 18:00 uur is er een additionele Walk & Talk (gratis) over het werk van Greiispaces en de expositie FIERCE.NOW. Hierbij neemt de kunstenaar het publiek langs zijn werk en gaat het gesprek met hen aan.

DATA
wo 5 t/m za 8 okt 18:30 – 23:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, GRATIS

Muziek

Amartey (NL)


Amartey is the next best! If he doesn't make it in The Netherlands, he'll make it in Africa!
- rapper Akwasi tijdens een interview op FunX radio.

Amartey won de talentenshow SuperSongDag op FunX, zijn track Nobody like you werd benoemd tot FunX DiXte en we zagen hem in het voorprogramma van Wizkid. Zijn muzikale sound is te omschrijven als afrobeats met pop-invloeden. Bij Maaspodium zal hij een akoestische intieme sessie laten horen, voor een echte zondagse sfeer.

De 24-jarige zanger, in Amsterdam Zuidoost geboren als Mubarek Nii Amartey Radjkoemar, heeft Ghanese roots. Hij begon in een kerkkoor met zingen en door de jaren heen is zijn interesse in muziek gegroeid. Amartey raakte geïnspireerd door mensen uit zijn omgeving en zangers als R. Kelly, Michael Jackson en Afrikaanse artiesten als Kojo Antwi en Castro.

DATUM
zo 9 okt 16:00 uur Maaspodium Rotterdam, vanaf €10,- (middag / avondprogramma) koop hier je tickets

watch trailer

Muziek

Neco Novellas (MZ)


Sharing stories through music is what I aim to do. I want to share my experiences with people and make them part of it
. - Neco Novellas

Een solo-optreden van Neco Novellas met zijn universele muziek, een mix van lokale Mozambikaanse idiomatische talen (Chopi , Xangana en Ronga), Portugees, Spaans en Engels. Taaloverstijgend en recht naar het hart. Verhalen over ervaringen uit het dagelijks leven, de natuur, rituelen, waarheid en fantasie door middel van vocale klanken.

Neco Novellas is geboren en getogen in Maputo – Mozambique en nu wonend in Nederland. Van jongs af aan kwam Neco door zijn ouders en omgeving in contact met traditionele muziek.

DATUM
vr 7 okt 20:45 uur Compagnietheater, Amsterdam, GRATIS

watch trailer

Theater

PAPI (NL)


Wat is bevrijding? Wat is de rol van de kunstenaar in de articulatie van het politieke? Wat is democratie en de rol van de kunstenaar in de verkenning van haar betekenis? Hoe bekritiseer je en stel je tegelijkertijd een andere wereld voor?

Quinsy Gario's nieuwste project is een lecture performance genaamd PAPI: Poging Andere Politieke Interventies. Met zijn werk presenteert hij een zoeklicht op de potentie van politieke participatie van gemarginaliseerde raciale en etnische gemeenschappen in Nederland. In PAPI presenteert Gario zijn gefaalde poging om een politieke partij te beginnen. Daarmee stelt hij een poging tot politieke engagement voor terwijl hij tegelijkertijd het huidige politieke systeem bekritiseerd.

De inspiratie voor het stuk komt van de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd. Met name hoe Frantz Fanon en Gillo Pontecorvo twee baanbrekende werken over bevrijding voortvloeiende uit strijd hebben gepresenteerd, het boek The Wretched of the Earth en de film Battle of Algiers. The kunstenaars spraken vanuit hun verschillende geografische, raciale en etnische achtergrond werk maar hun werk bevatte dezelfde vurige vastberadenheid om bevrijding zonder angst te bespreken.

MAKER Quinsy Gario
DRAMATURGIE Flavia Dzodan
DUUR 60 min
JAAR 2016
TAAL Engels

DATA
vr 7 okt 20:15 uur Compagnietheater, Amsterdam, €10,- koop hier je ticket
za 8 okt
20:15 uur Compagnietheater, Amsterdam, €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,-

Special

In gesprek met: Christine Otten over We hadden liefde, we hadden wapens


Schrijver en performer Christine Otten (De laatste dichters, Rafaël) geeft ons alvast een voorproefje van haar in oktober te verschijnen roman We hadden liefde, we hadden wapens. Een uiterst actuele roman gebaseerd op het waargebeurde verhaal van (de zoon en vrouw van) Robert F. Williams, één van de eerste zwarte Amerikaanse leiders die in 1961 het land werd uitgejaagd door de Ku Klux Klan en de FBI en staatsvijand nummer 1 werd en een inspiratiebron voor de Black Panthers.

DUUR 10 min

DATUM
do 6 okt 18:45 uur Compagnietheater, Amsterdam (incl. Fractured Memory (KE /NL)

Special

In gesprek met: Babah Tarawally


Een gesprek over de Afrikaanse spiritualiteit in de moderne samenleving, met leden van Voodoo To Go Foundation. Wat gebeurt er als traditie moderniteit ontmoet? Hoe maak je verbinding met de ander terwijl je op basis van Voodoo cultuur leeft? Moeten we meer objectief kijken naar onze tradities en culturen en afstand doen van wat ons niet goed uitkomt? Hoe kunnen we vanuit creativiteit onze ideeën ontwikkelen vanuit culturen uit de hele wereld en niet alleen het westen?

Binnen de diversiteit van de verschillende Afrikaanse talen, culturen, erfgoed en spirituele overtuigingen richten veel moderne afstammelingen van tot slaaf gemaakten zich tot spirituele of religieuze tradities zoals de islam, het christendom, hindoeïsme, boeddhisme om innerlijke vrede en harmonie te vinden. De originele Voodoo tradities zijn vaak gevreesd of onbekend. In Suriname is een systeem van Voodoo, genaamd Winti, nog steeds actief en West-Afrikaanse tradities worden tot op de dag van vandaag bewaard en beoefend.

MODERATOR Babah Tarawally
SPREKERS Andrea Mosis, Roberto Udink, Ek Leopold, Marnel Breure, Tania Christina, Ayaovi Kokousse
TAAL Nederlands / Engels
DUUR 45 min

DATUM
do 6 okt 19:15 uur Compagnietheater, Amsterdam, GRATIS

Special

Boekpresentatie Conny Braam


Conny Braam vertelt over haar nieuwe boek Ik ben Hendrik Witbooi. In een lezing doet ze verslag van de fascinerende zoektocht in Namibië naar een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend.

De honderden brieven die Hendrik - geschreven in het Kaap-Hollands - naliet hebben haar een uniek inzicht gegeven in de wereld van Witbooi: zijn liefde voor het oude volk van de Khoisan, de lessen van zendeling Olpp, zijn verontrusting over het westerse kredietstelsel dat van zijn volk werkslaven zal maken, zijn beweegredenen om op tachtigjarige leeftijd nogmaals een opstand tegen het Duitse koloniale leger te leiden en zijn intense verdriet als hij begrijpt dat Keizer Wilhelm II uit is op de totale vernietiging van de opstandige bevolking van de Duitse kolonie Zuidwest-Afrika – het huidige Namibië.

Bijzondere gast deze avond is Simon Witbooi, de achter-achter-achterkleinzoon van Hendrik Witbooi. Simon Witbooi is tevens bekend als de Zuid-Afrikaanse hiphopartiest HemelBesem.

Dit programma is een samenwerking tussen Uitgeverij Atlas Contact, ZAM, Afrovibes en het Compagnietheater.

DATUM
di 4 oktober 17:30 – 19:00 (inloop vanaf 17:00) Compagnietheater, Amsterdam, €5,- incl. drankje koop hier je tickets

Special

In gesprek met Conny Braam & Marlene le Roux


Na jaren van activisme tegen apartheid, ging Conny Braam schrijven. Aan de vooravond van Afrovibes verschijnt haar dertiende roman, Ik ben Hendrik Witbooi. Het is het verhaal van een Namibische vrijheidsstrijder die begin vorige eeuw het verzet tegen de Duitse kolonisten leidde. Kunnen nog vaak verborgen verhalen, verteld in boeken en theater, de geesten vrijmaken van koloniaal denken?

Marlene le Roux groeide op in een locatie slegs vir bruinmense. Vandaag is ze directeur van Artscape, theater in hartje Kaapstad. Ze ontsluit dit ooit lelieblanke bolwerk voor iedereen.

PRODUCTIE ZAM Magazine / www.zammagazine.com
DUUR 45 min

DATUM
za 8 okt 20:30 uur Compagnietheater, Amsterdam (incl. AllBasters (ZA / NL)

Poetry

Talentlab


De spoken word group van het Talentlab van het Bijlmer Parktheater maakt speciaal voor Afrovibes een 'choreopoem'. Onder begeleiding van schrijver en theatermaker Babs Gons zullen een aantal dichters verhalen samen laten komen in een dramatische vertelling. Over toen en nu, over hoe dingen veranderen en hardnekkig hetzelfde blijven.

BEGELEIDING Babs Gons
PRODUCTIE Talentlab
TAAL Nederlands
DUUR 15 min

DATUM
vr 7 okt 20:00 uur Bijlmer Parktheater, Amsterdam, vanaf €11,- (avondprogramma) koop hier je tickets

Muziek

Tumelo Moloto (ZA)


Tumelo Moloto is een Afro Soul en RnB zanger/songwriter uit Zuid-Afrika. Zijn muzikale carriere kwam in de lift nadat hij in 2015 de Castle Milk Stout Unplugged Music wedstrijd van Metro FM won. Hierdoor haalde hij een record deal met Universal Music Zuid-Afrika binnen. Zijn debut single was Ngiyam'Khumbula die hij samen met muziek legende Robbie Malinga schreef. Op dit moment werkt hij aan zijn solo album dat in 2017 uit komt.

DATUM
za 8 okt 20.00 uur Compagnietheater, Amsterdam GRATIS

Special

Public Encounters met Likeminds Factory


Dit jaar zal een deel van het Afrovibes programma te zien zijn in de openbare ruimte. Een selectie van internationale producties, publieke gesprekken en het werk van Likeminds Factory. Kunstenaars zetten hun werk in directe dialoog met de ruimte, mensen en stad.

Tijdens Afrovibes zullen de korte interventies in een speciaal programma worden gepresenteerd naast het werk van professionele kunstenaars uit Afrika zoals Jemma Kahn en Ogutu Muraya. Dit is een unieke kans voor het publiek om theater en dans in de openbare ruimte te zien, jonge theatermakers naast gevestigde, cutting-edge kunstenaars uit Afrika en diaspora.

BEGELEIDING Leila Anderson
PERFORMERS Jemma Kahn, Ogutu Muraya, Likeminds Factory and more.
DUUR 90 min

DATA
wo 5 okt 19:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, vanaf €20,- (onderdeel programma openingsavond) koop hier je tickets
za 8 okt 16:00 uur Compagnietheater, Amsterdam, €5,- koop hier je ticket

Dans

Je ne suis pas une poupée (NL)


Moeilijke tijden, goede periodes, waardevolle momenten... We kennen ze allemaal. Hoe ga je hier mee om en hoe los je problematische situaties op? Voelen, naar binnen gaan en bewegen tot je de controle verliest. Je lichaam laten spreken. Want aan het eind komt altijd alles goed.

Deze solovoorstelling is gebaseerd op emoties en de nasleep daarvan. Een verhaal over pijn, liefde, verdriet en het vinden van innerlijke kracht.

DANS / CHOREOGRAFIE Simone Heijloo
MUZIEK Neco Novellas

DATUM
do 6 okt 22:15 uur Compagnietheater, Amsterdam, GRATIS

Muziek

Given “Azah” Mphago (ZA)


Een solo optreden van Given, de muzikant van de dansvoorstelling Ketima (ZA). Given wordt ook vaak Azah genoemd: 'compleet' of 'de ingewijde'. Hij is percussionist en brengt uiteenlopende en allesomvattende muziek waarin hij een combinatie maakt van traditionele geluiden. Een mix van genres zoals high life, soukoss, jazz, afro soul, afro beat, en traditionele klanken om inter-dimensionale uitdrukkingen te vinden.

DATUM
do 6 okt 20:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, GRATIS

 

Muziek

Africadelic Afterparty


Selecta Mano Meets UMOJA. Bereid je zelf voor op een muzikale reis met de finest, hottest en meest dansbare 70's "Afro Vibes" platen tot nu toe. Selecta Mano (ticket to the tropics radio) zorgt voor de warm up. UMOJA brengt electro producties met een perfect inzicht in wereldritmes. De muziek van UMOJA geeft uiting aan hun liefde voor het experimenteren met Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse tradities. Deze muzikale ervaring wil je niet missen!

DATUM
vr 7 okt 22:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,- (gratis op vertoon van een avondkaart)

Special

Korte film Kinglady


Een korte film van Nora Chipaumire waarin ze onderzoek doet naar de kunst van dans speciaal gecreëerd voor film. In Kinglady komen dezelfde thema's aanbod als in Nora's voorstelling Portrait of myself as my father (ZW) die ook te zien is tijdens Afrovibes. In de film en voorstelling gaat Nora opzoek naar antwoorden op vragen die ze heeft over de presentatie en represenatie van zwarte mannelijkheid.

DATUM
vr 7 okt
18.40 uur Compagnietheater, Amsterdam, GRATIS

Muziek

AfroLosjes Afterparty


Het veelzijdigste Afro Sound clubconcept van dit moment slaat de handen ineen met Afrovibes. Onder de naam AfroLosjes draaien ze de tofste tracks die Afrika te bieden heeft. Natuurlijk gemixt met de lekkerste uptempo tunes van de rest van de wereld. Sneakers aan je voeten, je beste dansoutfit uit de kast en maak je klaar voor een avondje losgaan!!

-AFRO HOUSE * AFRO DUB * HIP HOP * LATIN HOUSE * AFRO BEATS * COUPE DECALE * BAILA FUNK * TRAP-

DATUM
za 8 okt 22:30 uur Compagnietheater, Amsterdam, €10,- koop hier je ticket of kies voor een combiticket vanaf €20,- (gratis op vertoon van een avondkaart)

watch trailer

Special

Aight


Rondom de voorstelling AllBasters (ZA / NL) brengt Stichting Aight een GRATIS programma met straight up hiphop vibes tijdens deze avond met een spectaculaire break battle, graffiti, open mic en dope hiphop DJ's. Je kan meedoen aan de battles, open mic of graffiti workshop of gewoon genieten van de hiphop tunes die de DJ's verzorgen.
De break battle is voor alle bboys en bgirls en wordt gejureerd door heavyweights in de game: Trase (Skill Dealers), Shane (Hustlekidz) en old school legende Carlos Rocha. De battles worden gehyped door MC Tbone en DJ's MistaSweet en SD zorgen voor de opzwepende beats voor de dansers. Poetische skills komen ook langs door woordkunstenaar M. die speciaal voor deze gelegenheid een spoken word stuk maakt en zal voordragen. De winnaar van de battle gaat naar huis met maar liefst 150 euro!

Naast het dansgeweld kan je ook je kunstzinnige kant laten kennismaken met graffiti en een heuse "piece" maken voor de voorstelling begint. Na de voorstelling kan je als MC ook nog de mic rocken tijdens de open mic, gehost door MC's D.Chesron (Shorelion Soundsystem) en Master Surreal (Kyteman's HipHop Orchestra, Keynote Speakers). De spelers uit de theatershow HemelBesem, Skafalau en Marikit zullen ook nog met de open mic meedoen om samen een dope sessie te knallen! DJ Fast Fader zorgt deze avond en tijdens de open mic voor lekkere hiphop plaatjes van vinyl om de hiphop sfeer er goed in te brengen en te houden.

Kortom, de voorstelling is al de moeite waard maar het hiphop randprogramma maakt deze avond een beleving die je niet snel zal vergeten!

Schrijf je op de avond zelf GRATIS in voor deelname aan de Dance Battle.

Programma
18:30 Inloop & inschrijving Dance Battle
19:00 Dance battle (Stichting AIGHT)
20:15 AllBasters
21:15 Nagesprek
21:45 Finale Dance Battle en DJ’s

DATUM
ma 10 okt 18:30 uur Theater a/h Spui, Den Haag, vanaf €14,- (avondprogramma) koop hier je tickets

Special

Afro-Yoga-Live


Yoga is hot! Azië, Afrika en Europa ontmoeten elkaar In Afro-Yoga-Live. Een combinatie van Afrikaanse moderne dans, yoga, zang en een live concert. Voel de vibes van Afrikaanse muziek en werk aan je ademhaling, stem, kracht en flexibiliteit. De workshop is toegankelijk voor iedereen, bekend of onbekend met yoga. Een nieuwe ervaring voor je zintuigen!

Deze bijzondere vorm van yoga is ontwikkeld door Alice Neuteboom (docent Yin Yoga en Vinyasa Flow Yoga), Neco Novellas (muziekpedagoog) en Simone Heijloo (danseres).

DUUR 120 min

DATUM
za 8 okt 11.00 uur in Companietheater, Amsterdam, €17,50 koop hier je ticket

Special

Expert meeting


Wegens succesvolle edities in 2014 en 2015 breidt Afrovibes dit jaar de expertmeeting uit naar maar liefst twee afleveringen:

Donderdag 6 okt 16:00 – 18:00 uur Stadsschouwburg Utrecht, gratis op vertoon van een avondkaart
Op donderdag 6 oktober vindt een meeting plaats in de Stadsschouwburg Utrecht, gericht op "educatie en outreach". Keynote speaker is Marlene LeRoux, CEO van Artscape in Kaapstad en specialist in audience development.

Aanmelding en info over het programma via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (o.v.v. expertmeeting + datum)

Vrijdag 7 okt 13:30 – 17:30 uur Compagnietheater Amsterdam, €5,- koop hier je ticket
Op vrijdag 7 oktober vindt een uitgebreid programma plaats in het Compagnietheater in Amsterdam, gericht op het festivalthema "modernity versus tradition". Keynote speaker is Jay Pather, artistiek leider van Afrovibes en curator van Infecting the City Festival.

Beide middagen staan in het teken van de uitwisseling van ervaringen tussen professionals en aankomende professionals in de (podium)kunsten van (Zuidelijk)Afrika en Nederland. Vanzelfsprekend worden de makers van de Afrovibes voorstellingen bij de meetings betrokken. Actieve betrokkenheid van de deelnemers wordt gestimuleerd. Moderator van de meetings is Quinsy Gario, dichter, theatermaker en performer.

MODERATOR Quinsy Gario
COORDINATOR Annet Huizing