Afrovibes Festival: Creative Arts

Afrovibes besteedt ieder festival aandacht aan vormgeving en mode van hedendaagse Afrikaanse ontwerpers en vormgevers in Vormgeving en Creative Arts. Hierin nodigen wij Afrikaanse kunstenaars en ontwerpers uit die vernieuwende vormen en designelementen ontwikkelen op het gebied van vormgeving, mode en design. In 2022 was de vijfde editie van dit programma. Dit is een korte weergave in woord en beeld van het vormgevings- en modeprogramma in Afrovibes 2022.

  • Sindiso Nyoni (Zuid-Afrika) ontwierp het campagnebeeld van deze 19e festival editie. In zijn vormgeving toont hij de urgentie van een eigen Afrikaans perspectief op actuele vraagstukken, het campagnebeeld laat dit zien.

 

  • Mode. in het festival waren twee mode presentaties. Odair Pereira, oprichter van modelabel DAIR. Pereira liet zijn couture zien op een catwalk en vertelde in een talkshow bij De Balie Amsterdam wat hem inspireert. Zijn boodschap: kleding kan je identiteit zichtbaar maken waardoor je altijd opvalt. BOИSU is rapartiest, verhalenverteller en songwriter. Voor Afrovibes maakte BOИSU een nieuwe fashion show met DJ/Producer All1ne (Brian Brammerloo).
  • Tentoonstelling. R!OT BY DESIGN van de Zuid-Afrikaanse vormgever Sindiso Nyoni. In zijn werk balanceert hij op de grens van kunstenaar- en vormgeverschap, activisme, artisticiteit en commercieel werken. Nyoni past in een traditie van vormgevers die een relatie hebben met actuele vraagstukken en activisme. Zijn werk sluit aan bij de urgentie van het vertellen van verhalen en tonen van beelden vanuit verschillende culturele perspectieven. Zijn werk toont een streven naar gelijkwaardigheid en trouw aan de oorspronkelijke idealen van de Afrikaanse strijd voor onafhankelijkheid. Het visualiseert zowel een woede over koloniale ontwrichting als over postkoloniaal machtsmisbruik en zelfverrijking.

    Tijdens Afrovibes was de expositie in Frascatie Theater Amsterdam van 5 –  9 oktober en De Balie Amsterdam van 10 oktober – 30 november. Bij De Balie in Amsterdam was Nyoni te gast bij een talkshow over maatschappijkritische kunst, activisme en engagement en commercieel werken voor bedrijven. Deze expositie was een gezamenlijke productie van Afrovibes en ZAM Magazine.  Van de expositie is een catalogus verschenen:   volg deze link

  • Installatie performance. Kaspale’s Playground van Syowia Kyambi (Kenia, Duitsland). Een van oorsprong museale installatie die Kyambi voor Afrovibes omwerkte naar een theater installatie performance. Met kostuums, video en performance nam Syowia Kyambi het publiek mee naar een wereld van verzet en protest in Kenia, waar vrouwen hun ultieme strijdmiddel tegen de heersende macht tonen. Ze kleden zich uit op straat en tonen hun naakte lichaam aan de gevestigde macht, de politie. Werk van Kyambi was ook te zien op de Biënnale Venetië in het Keniaans paviljoen.
  • Video performance. Looking for Ghana & Red Suitcase van Lhola Amir (Zuid-Afrika). Zij geeft een antwoord op de romantisering van de Afrikaanse vrijheidsstrijd en een voorbeeld van geschiedschrijving zonder westers filter. Op hoge hakken loopt Lhola Amir door Accra in Ghana van minibustaxi naar bromfietstaxi over de markt naar de kust. Op zoek naar ‘Afrika in Afrika’“, dat ze niet vindt. De tocht is door de Ghanese filmmaker Wanlov Kubolor gefilmd in sepia om de ‘exotische kleurrijkheid’ van West-Afrika te dempen. Wegens auteursrechten kan de video niet online vertoond worden. De link naar de galerie en het werk van Lhola Amir is: https://www.smacgallery.com/exhibitions-archive-3/looking-for-ghana-%26-the-red-suitcase

Het programma Vormgeving en Creative Arts is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.