Laden Evenementen

« Alle Evenementen

KOULOUNISATION

oktober 13 at 20:30 - 21:40 CEST

Toen acteur Salim Djaferi in 2018 naar Algiers trok ging hij in boekenwinkels op zoek naar boeken over de Algerijnse oorlog. Hij kwam met lege handen thuis: er waren geen boeken over de Algerijnse oorlog. Hij kreeg als tip dat hij wellicht op de afdeling Revolutie kon zoeken.
Een oorlog voor sommigen, een revolutie voor anderen. Definiëren twee verschillende woorden aan weerszijden van de Middellandse Zee vergelijkbare historische feiten?

Vastbesloten om de situatie te begrijpen gaat Djaferi op onderzoek uit. Hij ondervraagt getuigen en families, raadpleegt archiefdocumenten, verzamelt verhalen en anekdotes. Hij analyseert de semantiek en de ideologie die ze overbrengen.
Koulounisation houdt het midden tussen reportage, intiem verhaal en historisch onderzoek. Djaferi kiest voor een uitgeklede vorm. Een kalm spel ondersteund door humor, een afstandelijke symboliek in contrast met het geweld van de feiten die worden verteld. In de vorm van een conference traceert hij de draad van de Frans-Algerijnse geschiedenis en herstelt hij de ongerechtvaardigde afwezigheid ervan in de schoolboeken. Zijn humor is die van een minzame glimlach – die uitnodigt tot reflectie, afstand en kritiek.

Frans gesproken, de voorstelling is voorzien van Nederlandse boventiteling. Eerder te zien op Festival d’Avignon 2022, National Theater festival Boekarest 2022, Theatre des 13 Vents Montpellier 2022, Theatre de Liège 2023, Live Art Festival Kaapstad 2023

Gegevens

Datum:
oktober 13
Tijd:
20:30 - 21:40 CEST
Evenement Categorie:
Site:
https://debalie.nl/programma/afrovibes-performance-koulounisation-13-10-2023/

Locatie

De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam, NH 1017 RR Netherlands
+ Google Maps
Telefoon
+31 20 5535 150
Bekijk de site van Locatie