A BOUT DE SUEURS
Guinee, Frankrijk 2021
Hakim Bah

België, 1999. Twee doodgevroren tieners worden doodgevroren aangetroffen in het landingsgestel van een vliegtuig uit Guinee. Op hun lichamen wordt een brief gevonden waarin de twee vluchtelingen hun ballingschap rechtvaardigen. Geïnspireerd op dit tragische nieuwsbericht maakte de Guineese schrijver en theatermaker Hakim Bah met regisseur Diane Chavelet A Bout de Sueurs. Een poëtische voorstelling over mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan. Voor zijn aangrijpende tekst ontving Hakim Bah de Lucernaire – Laurent Terzieff et Pascale de Boysson prijs (van Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques en Éditions l’Harmattan).

Hoofdpersoon is Binta ergens in het Zuiden. Zij ontmoet een jeugdvriend die haar laat kennismaken met datingsites. Binta verlaat haar gewelddadige man Bachir en vertrekt naar Frankrijk om een date te ontmoeten. Bachir volgt haar naar Parijs en laat hun kinderen in de steek. Deze besluiten naar hun moeder in Parijs te reizen wat leidt tot hun dood in het landingsgestel van een vliegtuig. Bachir kan het verlies van zijn vrouw en kinderen niet dragen en maakt een einde aan zijn leven.

De personages in A Bout du Sueur zijn eenzame figuren die elkaar ontmoeten en weer ontlopen en hopen op een beter bestaan. Het decor is een hal van een vliegveld, met een muzikant die als een Cerberus de ‘passage’ van de ene wereld naar de andere bewaakt. Maar de personages overschrijden nooit de grens tussen die twee werelden. Hun condition humaine is gevangen en onbereikbaar te blijven in een wereld die ze niet kunnen verlaten en te verlangen naar een wereld die ze niet kunnen bereiken.

‘A Bout de Sueurs shows what mainstream theater is missing’ (New York Times).

AMSTERDAM | De Balie

Do 13 oktober, 20:30 uur

UTRECHT | Theater Kikker

Vr 14 oktober, 20:00 uur

Credits

Tekst:                      Hakim Bah
Regie:                     Hakim Bah & Diane Chavelet
Acteurs:                 Hakim Bah, Diarietou Keita, Claudia Mongumu
Live muziek:         Victor Pitoiset
Lichtontwerp:      Gabriele Smiriglia
Productie:             Compagnie Paupières Mobiles / Jay Levent
Taal:                        Frans met boventiteling
Duur:                      80 min